Video: Vraća se Torpedo!

Foto: AFP

VIŠETJEDNA nagađanja svjetskih medija u srijedu su dobila i službenu potvrdu - nekadašnji najbolji plivač svijeta Ian Thorpe vraća se iz mirovine u aktivne vode sporta koji ga je proslavio.

Peterostruki olimpijski pobjednik je u studenom 2006. prekinuo karijeru zbog manjka motiva, ali zov Olimpijskih igara u Londonu je bio jači i Australac je u srijedu na dupkom punoj konferenciji za novinare u Sydneyju potvrdio da se vraća natjecanjima. Istaknuo je da je odluku donio još u rujnu, a otada je trenirao u osam različitih bazena u Sydneyju kako bi svoj povratak sačuvao u tajnosti.

Thorpe je priznao kako ga je na povratak motivirao njegov dobar prijatelj Geoff Huegill koji je također prekinuo mirovinu i na lanjskim Igrama Commonwealtha osvojio dva zlata i srebro. A strast za plivanje probudio je i posjet Olimpijskom parku u Londonu koji će dogodine biti domaćin Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo vremena nisam gajio takve osjećaje prema plivanju. Ni u jednom trenutku se nisam vratio u bazen samo kako bih vratio kondiciju. Vratio sam se isključivo kako bih se ponovno natjecao na elitnoj razini", kazao je Thorpe.

"Kad sam se vratio treninzima, rekao sam sebi da ću si najprije dati tri dana. Ukoliko to izdržim, onda ću si dati tri tjedna, a ako i to prođem, dat ću si tri mjeseca da donesem konačnu odluku o povratku - dodao je osvajač ukupno devet olimpijskih medalja i 11 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava."

Thorpe će se nastaviti pripremati u Abu Dhabiju kako bi izbjegao pritisak australskih medija. Za početak mu je cilj izboriti mjesto u štafetama 4x100 i 4x200 slobodno, a ne isključuje ni mogućnost nastupa u individualnim disciplinama ukoliko uspješno prođe australske kvalifikacije u ožujku iduće godine. Najavio je i kako postoji mogućnost da će nastaviti karijeru i nakon londonskih Igara.

"Nisam mislio da će se ovo dogoditi, da ću opet biti u natjecateljskom plivanju. Ali, drago mi je što jesam. Četiri godine izvan bazena su mi bile potrebne, no sada sam opet unutra i sretan sam zbog toga - zaključio je najuspješniji australski olimpijac koji se međunarodnim natjecanjima može vratiti tek za devet mjeseci."

Naime, prema antidopinškim pravilima, to je rok u kojem se plivač mora registrirati kako bi mogao biti podvrgnut izvannatjecateljskim dopinškim testovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara