Više od polovice premierligaša bi zarađivalo i pred praznim tribinama

Više od polovice premierligaša bi zarađivalo i pred praznim tribinama
Foto: EPA-EFE, BBC

"NOGOMET se igra zbog navijača", rečenica je koju često možemo čuti od nostalgičnih navijača razočaranih pojavom modernog nogometa gdje glavnu riječ uglavnom vode profit i novac. 

Da je ta rečenica sve manje istinita pokazalo je nedavno istraživanje BBC-ja. Ono je otkrilo da bi 11 od 20 klubova engleske Premier lige prošle sezone ostvarilo profit a da nisu prodali ni jednu ulaznicu. Podatak je još fascinantniji kada u obzir uzmemo da su se pretprošle sezone time mogla pohvaliti samo dva kluba. 

Najveći razlog tome je novi ugovor o TV pravima. Vodstvo lige je 2016. potpisalo ugovor vrijedan 8,3 milijarde funti što je golem porast u odnosu na onaj iz 2012., koji je vrijedio 3,018 milijardi funti. Klubovi koji bi zaradili profit bez navijača su Leicester, WBA, Burnley, Hull City, Southampton, Everton, West Ham, Tottenham, Bournemouth, Swansea i Crystal Palace.

Upravo kako su nabrojani, tako su i zaradili, od najvećeg profita do najmanjeg. Leicester bi bez navijača prošle sezone uzeo 76,3 milijuna funti, a najmanje bi uprihodio Crystal Palace, 1,21 milijuna funti. 

"Kad dobiješ 120 milijuna funti od lige za udaranje lopte uokolo , onda možeš igrati i pred praznim stadionom"

Doktor Rob Wilson, specijalist za sportske financije na Sveučilištu Sheffield Hallam, kaže kako je ugovor o TV pravima potpisan 2012. nagovijestio velik zaokret u poslovanju nogometa kao biznisa u Engleskoj:

"Tada se fokus prebacio sa zarade od ulaznica na dan utakmice na profit od TV prava. Kad dobiješ 120 milijuna od lige za udaranje lopte, onda možeš igrati i pred praznim tribinama, ako je to potrebno.''

Najekstremniji primjer ovoga je profit Bournemoutha, koji je prošle sezone zaradio 136,5 milijuna funti, a od toga je samo 5,2 milijuna stiglo od prodaje ulaznica. Manje od četiri posto zarade na svaku uprihođenu funtu. 

Ipak, zanimljivo je da među ovim klubovima nema onih koji najviše zarađuju, Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Chelseaja, Liverpoola i Arsenala. 

"Njima je prihod od utakmica ključan da bi mogli financirati plaće i odštete za igrače", tvrdi Kieran Maguire, stručnjak za nogometne financije na Sveučilištu u Liverpoolu.

Bez navijača - ništa

Ovakav skok u zaradi, naravno, nikako ne bi bio ostvariv bez odanosti navijača. Vodstvo lige je prošle sezone otkrilo da je popunjenost engleskih stadiona nevjerojatnih 96 %. 

"Visokokvalitetan nogomet u kombinaciji s odanošću navijača doveo je do visoke posjete i iskorištenosti kapaciteta stadiona u Premier ligi. A tih 96 posto iskorištenosti je razina koja se manje-više dostigne svake sezone", kažu u ligi, a slično tvrdi vođa udruge navijača Malcolm Clarke:

"Rekao bih da su navijači najvažniji element. Igrači i menadžeri dolaze i odlaze, ali mi ostajemo uvijek. I razlog zašto se dobivaju toliko bogati TV ugovori su slike punih stadiona, navijanje, atmosfera."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara