"Potpisi su identični, to je nemoguće": Vještakinja na suđenju Mamiću o Lovrenovim potpisima

"Potpisi su identični, to je nemoguće": Vještakinja na suđenju Mamiću o Lovrenovim potpisima

Foto: Index, Hina

U OSIJEKU je nastavljeno suđenje bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenika.

Sudska vještakinja za grafologiju Jasna Galeković u utorak je ustvrdila da su potpisi Dejana Lovrena na tri dopisa koje je uputio Dinamu, raspitujući se o svojim potraživanjima, nastali na istom predlošku te da je nemoguće da se osoba dva, a osobito tri puta potpiše na identičan način.

U ovom dijelu optužnice Uskok tereti bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića da je, u cilju da opravda isplatu dijela Lovrenova transfernog obeštećenja koji je Lovren u konačnici proslijedio Zoranu Mamiću, sačinio više lažnih telefaks poruka.

"Nije moguće da se osoba triput potpuno identično potpiše"

U tim se porukama koje je Lovren u Dinamo navodno poslao s telefaks uređaja kluba Lyon, nogometaš raspituje kada će biti isplaćena njegova potraživanja s osnova prava na 50 posto transfernog obeštećenja, a na njima se, smatra Uskok, nalaze nevjerodostojni Lovrenovi potpisi.

Obrazlažući svoj nalaz vještakinja je kazala da se potpisi Dejana Lovrena, na dopisima iz veljače, ožujka i rujna 2010. u potpunosti podudaraju, s time da su na dva dokumenta u cijelosti identične veličine, dok je na dopisu iz veljače potpis umanjen, ali kada ga se uveća, onda se poklapa s ostalima.

Vještakinja ističe kako nije moguće da se osoba dva ili tri puta potpiše na potpuno identičan način, odnosno da se u slučaju, kada se osoba osobno potpisuje, uvijek vide rukopisne razlike pa makar i sitne. Može se dogoditi da se potpisi podudaraju kada se radi o preslikama iste isprave, ali ovdje se radi o sadržajno različitim dopisima i nije moguće da se Lovren u tri navrata potpisao na identičan način, smatra vještakinja.

Jedan potpis korišten kao predložak za sva tri dopisa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite obrane jesu li sporni dopisi s Lovrenovim potpisom koje je igrač u Dinamo navodno poslao fax-uređajem iz Lyona, a koje je vještačila, originalno zaprimljena telefax poruka ili je u pitanju kopija, Galeković je kazala da isključuje mogućnost da su ti dopisi stigli na bilo koji telefax uređaj, jer ne pokazuju svojstva dokumenta zaprimljena takvim uređajem.

Dodala je kako je utvrdila da se radi o dokumentima izrađenim pomoću laserskog pisača,  fotokopiranjem ili korištenjem nekog multifunkcijskog uređaja.

Na upit Vrbanovićeva odvjetnika Janka Grlića postoji li mogućnost da potpis neke osobe bude pohranjen u digitalnom obliku, na nekoj memorijskoj kartici, vještakinja je odgovorila kako je moguće da bude pohranjen kao predložak te da je i u nalazu zaključila kako je očito da je jedan potpis korišten kao predložak za sva tri dopisa, odnosno da je jedan potpis ishodište za sve ostale.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su Dinamo, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

 

> USKOK: Iskazi Lovrenovih roditelja nevjerodostojni

> BURNO SUĐENJE I Lovren promijenio iskaz, Mamić opet izbačen iz sudnice uz "Hoćete moje krvi i džigerice?!"

> Lovren objasnio promjenu iskaza: "Stao mi je mozak jer mi je kćer bila na operaciji"
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara