Volim nogomet, ali sada slijede "obveze prema sponzorima"

HRT-ova emisija "Volim nogomet" bila je najavljivana kao još neviđeni popratni program Eura 2008., kao spoj "glamoura, glazbe i svega lijepog što ide uz nogomet", program koji bi trebao imati zabavni karakter vezan uz nogomet i nogometnu tematiku europskog prvenstva.

Veći dio emisije "Volim nogomet" bio je fokusiran na sponzore i propagandni program 

Međutim, emisija posvećena nogometu veći dijelom uopće nije bila fokusirana na igru i analizu igre i igrača, već je 70 posto emisije (izuzev same nogometne utakmice) protekao u znaku propagandnih poruka i sponzoriranih nagradnih igara. Zbog pretjerivanja sa sponzorskim i pokroviteljskim "obvezama" HRT je nekoliko puta upozorava od strane Uefe na što su se čelnici te nacionalne televizije oglušili.

Tužba Uefe zbog pretjeranog broja propagandnih poruka

Usljed velikog broja reklamnih poruka, HRT je navodno prekršio odredbe ugovora potpisanog sa Uefom i vrlo je izvjesno kako će nakon Eura uslijediti sudska tužba u visini od preko 2 milijuna eura, a možda i isključivanje signala sa Eura, što je glasnogovornik HRT-a demantirao.

"Nema niti govora o nekakvoj tužbi ili o nekakvim ekstremnim problemima ili novčanim iznosima. Kod tako kompleksnih ugovora ugovora, sa puno detalja, neke se stvari drugačije interpretiraju na različitim stranama, ali onda se na operativnoj razini  to riješi i stvari idu dalje", rekao nam je glasnogovornik HRT-a Jano Roemer i nastavio:

"Ako i postoje neki sitni nesporazumi oni će se riješiti operativno i stvar ide dalje, nema govora o isključenju signala."

Sama emisija bila je pretrpana reklamama te nas je nerijetko, neposredno prije utakmice HRT "bombardirao" propagandnim programom, čak prije samog početnog udarca ili u vrijeme sviranja nacionalnih himni.

Gosti su često prekidani jer "slijede obveze prema sponzorima"

Nakon utakmica često je slijedio kratki komentar sudačkog eksperta Matea Beusana koji je ukratko prokomentirao pokoji sporni detalj sa odigrane utakmice, da bi minutu ili dvije nakon toga uslijedile kvazi nagradne igre sponzorirane od raznoraznih domaćih i stranih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovedeni gosti, treneri i nogometni eksperti u studiju često su rekli tek par riječi jer su voditelji emisije, koji među ostalim nisu bili na nekakvoj profesionalnoj razini, morali prekidati zbog obveza prema sponzorima.

Loši skečevi

Uz nekoliko kvalitetnih priloga vezanih uz utakmice, emisiju su pokvarili loši skečevi kojima je osnovni cilj bio nasmijati gledatelje što u stvarnosti nije bio slučaj jer su se na njih smijali jedino statisti u studiju kojima je za to plaćeno.

Tim tragom, prilog Tarika Filipovića bio zanimljiv prva dva, tri puta, dok je prilog Renea Bitorajca o osnovnim načelima navijanja postao naporan i nezanimljiv već nakon drugog puta. Mnogi ljubitelji nogometa složno su "popljuvali" nastupe nekih pjevača i pjevačica koji nisu imali nikakve veze sa Eurom, osim što su možda bili svijesni da Hrvatska tog dana igra "nekakvu" utakmicu.

Kovačević: Emisija je ispunila očekivanja, gledanost je 16 posto veća

Ipak, iz HRT-a su zadovoljni emisijom kao takvom, tvrdeći kako gledanost nikada nije bila veća.

"Emisija je stvarno ispunila očekivanja što dokazuje i gledanost koja je nadmašila sve prethodne projekte. Gledanost utakmica hrvatske reprezentacije je veća, a pogotovo gledanost drugih utakmica za čak 16 posto više nego do sada", rekao nam je Bruno Kovačević urednik sportskog programa HRT-a te nadodao:

"Popratni program (op. a. emisija bez nogometnih utakmica) puno je gledaniji nego što je bio slučaj prije četiri godine za vrijeme Eura u Portugalu."

R.J.
Foto: Screenshot/Fotomontaža

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara