Za OI u Londonu dobna granica za nogometaše ostaje 23 godine

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

NA johanesburškom Kongresu zastupnici nacionalnih nogometnih saveza unutar najvišeg su tijela Svjetske nogometne federacije (FIFA) potvrdili dosadašnju dobnu granicu za nastup nogometaša na Olimpijskim igrama.

I na Olimpijskim igrama u Londonu za reprezentacije koje izbore plasman moći će nastupati igrači do 23 godine starosti, uz tri dodatna igrača bez dobnog limita. Kongresnici su odluku donijeli sa 178 glasova za i 21 protiv.

FIFA i njezin predsjednik Sepp Blatter status quo su isforsirali zbog pritiska iz Međunarodnoga olimpijskog odbora (IOC), iako se počelo razmišljati da se dobna granica spusti na 21 godinu, odnosno da Svjetsko U20 prvenstvo bude kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Sve je to otvoreno priznao sam predsjednik:

"Kad je čuo da razmatramo ideju o smanjenju dobne granice, predsjednik IOC-a Jacques Rogge došao je k meni i vrlo burno reagirao zatraživši da ostanemo pri starom pravilu",  rekao je Blatter dodavši:

"Dvije su kontinentalne federacije zatražile da se dobna granica spusti za dvije godine smatrajući da postojeći sustav otežava kalendar klupskih natjecanja. Imali smo ideju. Odlučili smo je povući", objasnio je Blatter.

Predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Issa Hayatou na kraju je najavio da bi za buduće Olimpijske igre moglo doći čak i do podizanja dobne granice sudionika odnosno sudionica nogometnih olimpijskih turnira.

"Za London dobna granica ostaje 23 godine. O njenom podizanju razmislit ćemo za neke buduće Igre."

Na olimpijskom turniru sudjeluje 16 momčadi u muškome odnosno 12 ekipa u ženskom turniru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara