"ZABIO GA JE VJETAR!" Roberto Carlos nakon 20 godina objasnio slavni "nemogući gol"

"ZABIO GA JE VJETAR!" Roberto Carlos nakon 20 godina objasnio slavni "nemogući gol"

Screenshot: Youtube

3. LIPNJA 1997. Stadion Gerland u Lyonu. Francuska i Brazil (1:1) igraju utakmicu na Tournoi de France, koja je od nebitnog zagrijavanja za SP postala povijesna.

Jer na njoj je 24-godišnji Roberto Carlos postigao čudesan gol. Jedan od najpoznatijih zgoditaka u povijesti i definitivno najslavniji gol iz slobodnjaka.
 
Iako je od gola bio udaljen više od 35 metara, ispred sebe imao živi zid od četiri igrača, a na vratima Fabiana Bartheza, jednog od najboljih svjetskih vratara, brazilski lijevi bočni uspio je zabiti.
Bio je to šut i gol kakav nikad prije ni poslije nismo vidjeli. Precizan kao laserski navođena raketa, a silovit i prostom oku neuhvatljiv, poput izlijetanja projektila iz topa.
 
Prozvan je "nemogućim golom". Zbog izvedbe, realizacije, neobranjivosti, ali i neobjašnjivosti kako je uopće takvo nešto moguće.
 
Carlos je uzeo veliki zalet od desetak metara, sve do kruga na centru i onda ljevicom raspalio po lopti, koja je očito išla daleko u gol-aut, prema korner zastavici. 
 
Ali, od tamo se vratila prema golu i promjenom putanje završila u mreži i to nakon što je prethodno liznula lijevu stativu zapanjenog Bartheza. 
Ali nije samo on ostao u nevjerici. Jednako su se osjećali svi koji su gledali taj udarac i gol, ma koliko puta to napravili.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prekrasan gol. Zahtijevao je jako puno treninga i teškog rada tijekom cijele moje karijere. Ali, sav taj trud se isplatio, jer postigao sam krasan gol za povijest", govorio je kasnije Carlos, koji je priznao da nije pokušao ponoviti vlastito remek-djelo:
 
"Nikada to nisam pokušao ponoviti, jer sam znao da mi ne bi uspjelo. Nekome će u budućnosti uspjeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi."

Niz svjetski uglednih fizičara pokušao je objasniti ovaj gol, ali njihove teorije se razlikuju.
 
Raspravu koja traje 20 godina presjekao je sam koautor gola. Jer Roberto Carlos napokon je priznao kako je zabio "nemogući gol."
 
L'Equipe je napravio veliki specijal s najboljim izvođačima slobodnjaka u povijesti. Tajne golova koje su tako postigli objasnili su Platini, Pirlo, Mihajlović, Juninho i, naravno, Roberto Carlos.
 
"Lopta je išla daleko od vrata, ali vjetar ju je vratio i poslao u gol. To je objašnjenje čudesnog gola."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara