Zaboravite SP: Pogledajte kakav se nogomet igra u Firenci

Zaboravite SP: Pogledajte kakav se nogomet igra u Firenci
Foto: EPA

CALCIO Storico ili Calcio Fiorentino sport je kojem se tepa kao prethodniku suvremenog nogometa. Premda je potisnut s naslovnica svjetskih medija, u Firenci već stoljećima unazad zbog svojeg konteksta uživa božanstveni status.

Sport, star nekoliko stoljeća, simbol je Firence

Svojim korijenima diči se još od 16. stoljeća. Svojevremeno je bio popularan širom Italije, ali tradiciju je očuvala tek Firenca pa je Calcio Storico iliti Calcio Fiorentino izrastao u najvažniju povijesnu gradsku manifestaciju. 

Dekor prije i nakon meča, podsjećajući na povijesnu pozadinu, djeluje očaravajuće. Utakmica započinje topovskim pucnjem i bacanjem lopte na sredinu terena.

Gladijatorski sport

Prema svojim obilježjima, Calcio Storico izrazito je brutalan i krvav sport. Spoj je američkog nogometa i ragbija te boksa i hrvanja. Cilj igre - ograničene na 50 minuta - jest postići više pogodaka od konkurencije prenošenjem lopte preko zidića protivničke ekipe. Nakon svakog osvojenog poena ekipe mijenjaju strane.

Gol se proteže duž cijele korner linije. Igralište, čija je podloga posuta pijeskom, nešto je manje od nogometnog terena.

Bijeli, Crveni, Zeleni i Plavi tim

Svaka momčad, bez zamjena, broji 27 igrača (četiri golmana, osam obrambenih igrača i 15 napadača). Igračima je dozvoljeno sve, apsolutno sve. Jedino su zabranjeni udarci u genitalije, kao i cipelarenja.

Na natjecanju se natječu Bijeli i Crveni te Zeleni i Plavi tim, četiri momčadi koje predstavljaju kvartove glavnog grada Toskane. 

Calcio Storico jednom se godišnje organizira na firentinskom trgu Piazza Santa Croce. Momčadi se ždrijebom susreću u polufinalu. Pobjednici polufinalnih ogleda susreću se u finalu koje je održava svakog 24. lipnja na Dan Svetog Ivana, gradskog zaštitnika.

Službena nagrada ne postoji. Postoji jedino satisfakcija. 

Source: Calcio Storico: Ludi sport koji je spoj borilačkih sportova i nogometa by indexpromocija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara