Zadarska policija: Postupali smo samo prema izgrednicima, ostale smo štitili

Zadarska policija: Postupali smo samo prema izgrednicima, ostale smo štitili
Foto/Video: Basketbal.hr

TREBAO je to biti praznik košarke, a dogodio se kaos. U subotu se KK Zadar nakon 11 godine vratio u mitske Jazine, a povratak je trajao cijelih 11 sekundi nakon čega je utakmica prekinuta zbog navijačkog divljanja.

Na početku prvenstvene utakmice između KK Zadar i KK Škrljevo na tribinama navijačke skupine Tornado razvijen je transparent "Gdje bi bio bez mene" koji su navijači Zadra posvetili Upravi kluba.

Nakon toga zapaljeno je i nekoliko baklji na istočnoj tribini dvorane te je veća količina papira bačena na parket, a ubrzo je eskaliralo nasiljem među navijačima.

Utakmica je prekinuta, a odmah je intervenirala policija te primjenom sile izbacila Tornado iz dvorane. Pražnjenje tribine trajalo je oko pola sata koliko je trajao i prekid utakmice koju je na koncu dobio Zadar s 86:75.

Nekoliko osoba je privedeno, a utakmica je nastavljena nakon što je ispražnjena istočna tribina na kojoj se nalazilo oko 300 pripadnika Tornada.

Iz zadarske policije danas su poslali priopćenje vezane za incident u subotu. U izvještaju navode rezultate kriminalističkog istraživanja nad osam privedenih navijača, ali i naglašavaju kako su sredstva prisile bila opravdana.

''Policijski službenici tijekom postupanja prema skupini navijača na istočnoj tribini nisu postupali prema posjetiteljima koji nisu sudjelovali u izgredima, već su poduzeli sve mjere i radnje kako bi se osobe zaštitile te stvorili uvjeti za neometani boravak u dvorani'', poručuju iz PU zadarske.

Policijski službenici su dosad proveli kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi od 22, 24 i 44 godine. Najmlađeg se sumnjiči da je počinio prekršaj iz čl.4. st. 1. podstavka 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, 44-godišnjaka sumnjiči da je počinio prekršaj iz čl.17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Obojica su uz optužni prijedlog privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela napad na službenu osobu u pokušaju, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom koji je uz kaznenu prijavu u nedjelju 14. travnja predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Jučer, 14. travnja, u službenim prostorijama policije provedeno je kriminalističko istraživanje nad još pet osoba. Zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira provedeno je kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi od 19 i 22 godine, te nad dvoje maloljetnika. Po završetku istraživanja sve četiri osobe su uz optužni prijedlog privedene na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ''Izazivanje nereda'' iz domene kaznenih djela protiv javnog reda, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom, protiv kojeg je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

Kriminalističko istraživanje u svezi ovog događaja se nastavlja, javljaju iz PU zadarske.

Ranije tijekom jučerašnjeg dana službenici Policijske uprave zadarske priveli su još pet osoba povezanih s navijačkim neredima na utakmici Zadar - Škrljevo u subotu u Jazinama.

Četvorica mladih navijača, 19-godišnjak, 22-godišnjak te dvojica maloljetnika, prekršajno su prijavljena, dok je 19-godišnjak zadobio kaznenu prijavu za izazivanje nereda. Kriminalističko istraživanje događaja ovim nije završeno. Još se pregledavaju sve snimke i dobivene informacije među kojima su i pritužbe na rad policije.

''S obzirom da je došlo do pružanja aktivnog otpora navijača, policijski službenici su uporabili sredstva prisile prema skupini između 130-150 osoba. Istočna tribina dvorane je ispražnjena, te je odigravanje utakmice nastavljeno u 19,30 sati. Na vanjskom djelu parkirališta Jazine, navijači su nastavili s izgredima i policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen, dok je zabilježeno oštećenje službenog motocikla'', službena je informacija iz PU zadarske.

Do sada je zbog incidenta privedeno ukupno osam osoba.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara