Zambata: Kup UEFA je više po mjeri trenutačnog Dinama

SVEČANA atmosfera u Dinamovom plavom salonu nakon jučerašnjeg razočarenja i tuge poslje Werdera...Povod - 40 godina od najvećeg uspjeha u povijesti kluba, osvajanja Kupa velesajamaskih gradova, jedinog europskog trofeja uopće u hrvatskim klupskim vitrinama.

Čeliništvo modrog kluba organiziralo je prigodni domjenak i u sklopu svečanosti se održala kratka konferencija za novinare. Bila je prisutna gotovo cijela "zlatna generacija", uključujući legendarnog kapetana Slavena Zambatu.

Zambata je zamoljen da iz današnje perspektive opiše važnost tog jedinog velikog hrvatskog trofeja koji se u posljednje vrijeme više puta omalovažavao u medijima.

"Usporedio bih ga sa kupom UEFA, a natjecanje je bilo iznimno jako. U njemu su sudjelovali svi klubovi u čijim gradovima su se održavali veliki sajmovi, a to su bili gotovo svi glavni gradovi Europe. Imena poput Manchester Uniteda, Leedsa, Porta, Milana, Intera, Juventusa, Eintrachta...Tada su klubovi poput Fenerbahčea i Zvezde spadali u nižu klasu u tom natjecanju."

O snazi i ugledu natjecanja dovoljno govori činjenica da su se nakon osvajanja trofeja Dinamu otvorila mnoga vrata.

"Bili smo pozivani na razne turnire i pripreme sa velikim momčadima. Zvali su nas u J.Ameriku, gostovali smo kod Santosa. Čak smo trenirali zajedno sa Nizozemskom reprezentacijom, a svi znate tko je tada igrao. Cruyff i ekipa."

Da je barem dio tog ugleda ostao na Dinamovom imenu možda Hauge sinoć ne bi svirao nepostojeći penal i Dinamo bi otišao u Ligu prvaka, glasno su pomislili prisutni, a Zambata je dodao, "Mislim da je čak i bolje da je Dinamo otišao u Kup UEFA. To je natjecanje više po njegovoj mjeri trenutačno i tamo može više napraviti. Smatram da je ovo neka godina uigravanja i stjecanja iskustva, a da bi sljedeća trebala biti po mjeri za Ligu prvaka."

Tekst i foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara