LIGA PRVAKA

Zašto je VAR u Ligi prvaka dao penal, a nije označio da mu je prethodio ofsajd?

Zašto je VAR u Ligi prvaka dao penal, a nije označio da mu je prethodio ofsajd?
Screenshot

VAR se tek počeo primjenjivati u Ligi prvaka, a već je izazvao nekoliko kontroverzi.

Od sinoćnjeg neshvatljivog nepregledavanja videosnimke nakon što je branič Rosenborga u kaznenom prostoru očito rukom zaustavio udarac Dinamovog Olma, pa do zanimljive situacije na također prvom meču play-offa Lige prvaka, LASK - Club Brugge 0:1.

Taj jedini gol na utakmici postignut je iz penala kojeg je sudac Szymon Marciniak dosudio nakon što je konzultirao VAR i pregledao snimku. Ali dok se sudac tako uvjerio da je u kaznenom prostoru domaćina bio prekršaj, istom prilikom je mogao vidjeti, kao što slika iznad teksta pokazuje, da je tom faulu za penal prethodila nedozvoljena pozicija igrača Club Bruggea.

Nameće se pitanje: Zašto onda sudac nije zanemario spomenuti prekršaj za penal?

Zato što u nastavku akcije, nakon dodavanja, nije postignut gol. VAR se u ovakvoj situaciji na ofsajd fokusira samo ako je u nastavku akcije postignut gol iz nedozvoljene pozicije. U ovom slučaju pak usredotočio se na to je li ili nije bio prekršaj za jedanaesterac, a ne na ono što je tome prethodilo. 

Tako da je to što nisu primijetili ofsajd greška sudaca na terenu, ali i očita "rupa u zakonu" kada je u pitanju VAR, koju će trebati ispraviti.

Jer ispravljanjem jedne nepravde zanemaruje drugu, koja joj je prethodila.

To će biti veliki problem s VAR-om u svakom meču s ovakvim situacijama, a posebno u utakmicama vrijednim desetke milijuna eura, kao što je slučaj u navedenim dvobojima.

Jer Brugge je eto do iznimno vrijedne pobjede došao preko ovako dosuđenog "VAR penala", dok je LASK na pragu ispadanja iz LP-a zbog očite "VAR nepravde" iako je u ovoj situaciji sve bilo po pravilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara