KORONAVIRUS

Zašto Real Madrid mirno promatra krizu zbog koje drugi klubovi paničare?

Zašto Real Madrid mirno promatra krizu zbog koje drugi klubovi paničare?
Foto: Getty Images

VEĆ dugo godina Real Madrid trpi kritike zbog načina na koji odrađuje svoje transfere. Dok su drugi klubovi praznili blagajne kako bi dovodili najveće zvijezde, Real je pokušao održavati balans između budžeta za plaće i kupovinu igrača.

Zbog te politike koje su se držali u dosadašnjim prijelaznim rokovima, Kraljevi će u sljedeći prijelazni rok ući kao jedni od najvećih favorita za dovođenje novih superstarova kao što su Eduardo Camavinga i Erling Haland.

Prema posljednjem izvještaju koji je objavila neovisna nadzorna kompanija, Real Madrid na raspolaganju za transfere ima još 155 milijuna eura i dozu ekonomske stabilnosti koju nema nijedan drugi klub u Španjolskoj.

Barcelona, ali i mnogi drugi prvoligaši, bore se u pregovorima s nogometašima kako bi ih nagovorili da smanje svoje plaće i pomognu klubu da uštedi prijeko potreban novac. Real nema te probleme i ne pomišlja rezati plaće svojim igračima. 

Usporedba s Barcelonom sve govori

Real Madrid na plaće igrača troši 430 milijuna eura, iznos koji je manji od 50% njihova ukupnog godišnjeg proračuna. Za primjer, Barcelona troši iznos koji prenesen u postotke iznosi 80% njihova godišnjeg budžeta, koji je potpuno usporediv s Realovim, a prema nekim izvorima i veći. 

Upravo zato je Barcelona morala nagovarati igrače da pristanu na smanjenje plaće, na što su danas i pristali pa će u sljedeća tri mjeseca primati 70% manju mjesečnu plaću.

Real je u posljednjih 11 godina pod Florentinom Perezom na transferima ostvario profit od 320 milijuna eura. Najbolji primjer Realove politike je slučaj Paula Pogbe. 

Francuz je bio pred dolaskom u klub pod uvjetima u kojima bi postao najskuplje plaćeni igrač momčadi ispred Sergija Ramosa i Garetha Balea. Real si je to mogao priuštiti, Pogba je čak bio spreman pristati na manju plaću, ali Perez je odbio.

Situacija bi mogla biti još bolja

Čelnici kluba za taj su posao na stranu stavili 46 milijuna eura, ali do njega nije došlo jer je Perez odlučio da je transfer bolje odgoditi.

Osim toga, u tijeku je parnica oko preimenovanja Santiago Bernabeua koja bi, ako se završi u korist Reala, mogla donijeti ozbiljnu financijsku injekciju španjolskom velikanu.

Točnije, riječ je o 400 milijuna eura koliko bi madridski velikan trebao dobiti iz Emirata. Real, dakle, osim dobre situacije, ima i potencijalnih 400 milijuna dodatnih razloga za mir. 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara