Zavjera protiv Spartaka

Andrej Červičenko, predsjednik najpopularnijeg ruskog nogometnog kluba, moskovskog Spartaka, optužio je, nakon nedjeljnog poraza Spartaka od ljutog gradskog rivala CSKA (2:3), čelnike Ruskog nogometnog saveza da vode smišljenu kampanju protiv njegovo kluba:

- Po neznam koji put uvjerio sam se u postojanje zavjere protiv Spartaka. Nismo zaslužili poraz od CSKA, ali nismo ni mogli pobijediti jer je sudac susreta, Valentin Ivanov, svirao protiv naše momčadi po "notama" koje su mu napisali njegovi nalogodavci. A kako se to ne događa prvi put, sve mi je očitije da predsjednik RNS-a Vjačeslav Koloskov i ljudi oko njega ne žele da Spartak bude prvak Rusije.

Spartak je od 1992. godine, kad su se poslije raspada SSSR-a počela održavati prvenstva Rusije, čak 9 puta osvojio naslov prvaka. No u prvenstvu 2002. je bio tek treći iza Moskovskog Lokomotiva i CSKA, što je najgori plasman kluba od osamostaljenja Rusije. Tome treba dodati da je Spartak izgubio svih 6 utakmica u Ligi prvaka i da u zadnjih 17 europskih nastupa nije zabilježio ni jednu pobjedu.

I trener Spartaka Sergej Pavlov optužuje Ivanova za režiju poraza njegove momčadi u susretu s CSKA-om poslije koje je pala na 14. mjesto na ljestvici:
Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Za vrijeme susreta činilo mi se da CSKA igra po jednim, a mi po drugim nogometnim pravilima. Protivničkim igračima sudac je tolerirao sve prekršaje, dok je naše kažnjavao. Naposljetku je izmislio i jedanaesterac protiv nas.

Ruski novinari, nazočni na konferenciji koju je vodstvo Spartaka priredilo za njih, prisjećaju se da spartakovci poslije svakog poraza u derbijima s gradskim rivalima traže opravdanje za poraz u nekomu izvan svojih redova. Posebice je Oleg Romancev, bivši predsjednik Spartaka, koji je prije tri godine prepustio tu funkciju Červičenku, a sve do prošle godine bio i trener momčadi, često optuživao suce i medije da slabo "prate" njegov klub.

Vjačeslav Koloskov, koji već više od 20 godina obnaša dužnosti čelnika Nogometnog saveza SSSR-a, odnosno Ruskog NS-a, i koji je od 1979. godine jedan od najutjecajnijih djelatnika UEFA-e i FIFA-e, uzdržao se od bilo kakvog komentiranja "prozivki" iz Spartaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara