"Zlatni" Srbin suspendiran zbog političkog djelovanja: "Kao da moja majica može nešto promijeniti"

"Zlatni" Srbin suspendiran zbog političkog djelovanja: "Kao da moja majica može nešto promijeniti"

EUROPSKA plivačka organizacija (LEN) suspendirala je srpskog plivača Milorada Čavića s EP u Eindhovenu zbog "evidentnog političkog djelovanja".

Milorad Čavić, osvajač zlatne medalje s novim europskim rekordom na 50 metara leptir na EP u Eindhovenu, suspendiran je zbog otkrivanja crvene majice s natpisom na ćirilici “Kosovo je Srbija” tijekom ceremonije dodjele zlatne medalje.

Iako je Čavić objasnio kako je ''samo želio poslati pozitivnu energiju i podignuti moral svojim zemljacima'', te da ''nije svojim postupkom želio izazvati bijes ili nasilje'', čelnici LEN-a zabranili su mu daljnje nastupe na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, jer prema pravilima te organizacije širenje političkih poruka nije dopušteno.

"Odluka komisije LEN-a je apsolutno politička, a ne Miloradova. On je izrazio svoje osobno uvjerenje i stav prema situaciji u našoj zemlji, a njihova odluka je politička i pokazuje koja je njihova poruka", kazao je Čavićev trener Petar Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaviću zlatna medalja na 50 metara leptir neće biti oduzeta, ali neće smjeti odraditi planirane nastupe na 100 metara slobodno i 100 metara leptir. Isto tako, Srpski plivački savez kažnjen je sa 7 tisuća eura.

"Nisam htio izazvati ljutnju niti nasilje, ali naša je zemlja razjedinjena. Moj je jedini cilj bio obradovati svoj narod i pružiti potporu. To što sam navukao spornu majicu ionako neće utjecati na stav Amerike, Europske Unije i UN-a. Kosovo je ionako završena priča. Moja je jedina uloga na natjecanju da budem lider nacije i prenesem svojim ljudima pozitivnu energiju", kazao je Čavić kanadskom The Herald Tribuneu.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara