"1 HDZ - međunarodna jedinica za organizirani kriminal i korupciju"

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NA POČETKU današnje sjednice Sabora oporba je ponovno zatražila stanku te zatražila da se premijerka Jadranka Kosor obrati zastupnicima.

Oporbu zanimanju premijerkini odgovori na pitanja kontrolira li Vlada stanje u zemlji, kakav je odnos Banskih dvora i Pantovčaka i kakav je odnos prema HNB-u. Stanku su tražili klubovi SDP-a, HNS-a IDS-a HDSSB-a, a na kraju i klub HDZ-a.

Zoran Milanović i Damir Kajin su rekli da stanku traže zbog političkog stanja u Zagrebu i državi. "Tražimo da nam se, po mogućnosti, već jednom obrati premijerka Jadranka Kosor i kaže kontrolira li Vlada situaciju, kakav je odnos Vlade i HNB-a, Vlade i Pantovčaka i odgovori na druga aktualna pitanja", rekao je Kajin.

Nakon toga je govorila Vesna Pusić koja je izjavila da je "prvi dan zasjedanja parlamenta nakon demonstracija Kosor trebala biti u Saboru i tražiti predsjednika Sabora da se obrati zastupnicima i objasni što se događa".

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić je svoje izlaganje započeo opaskom da danas počinje korizma, tijekom koje bi se kršćani trebalo posvetiti molitvi, korizmi i dobrim djelima.

"Nije isto gurati se pred kamerama uz predsjednika Vlade i biti predsjednica Vlade"

"Diljem zemlje imamo desetke tisuća ljudi koji su nesretni, imamo nezaposlene, mlade, seljake i branitelje", rekao je te dodao da bi HDZ-ovci tijekom korizme trebao mnogo vremena provesti u pokori zbog svega što su učinili.

"Predsjednica Vlade je svojedobno uspješno vodila radijsku emisiju. Nije isto biti novinarka i predsjednica Vlade. Nije isto gurati se pred kamerama uz predsjednika Vlade i biti predsjednica Vlade.

Zastupnik HDSSB-a je rekao i da je Hrvatska postala međunarodni primjer koji pokazuje kako državu ne treba voditi. "Ja sam čuo za novu mjernu jedinicu. Naime, 1 HDZ je kao međunarodna jedinica za organizirani kriminal i korupciju", zaključio je uvijek nadahnuti Burić.

Šeksov zakon: Premijerka ne može doći u Sabor bez odluke Sabora

Riječ je tada dobio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je "podsjetio" da se pokojni Ivica Račan, kada je bio na funkciji premijera, također ponekad, zbog važnijih poslova, nije odazvao pozivu oporbe da se pojavi u Saboru.

Također je rekao da se pitanja kao što su kad će biti datum izbora, ostavka vlade, izbori prije ili nakon referenduma ne rješavaju "jednim ultimativnim pritiskom", nego ustavnom procedurom. "Ako želite da se izglasa nepovjerenje Vladi, idite parlamentarnom procedurom, a ne tražiti da se sada donese odluka o datumu izbora", rekao je. Također je izjavio da premijerka ne može doći u Sabor bez odluke Sabora, odnosno, vladajuće većine.

Antičević Marinović: Račan je prekidao i međunarodne sastanke kako bi došao u Sabor

Na Šeksovu opasku o Račanu SDP-ovci su burno reagirali te zatražili čak sedam ispravki netočnog navoda. Najglasnija je bila zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je, kao i drugi SDP-ovci, upozorila da se Ivica Račan pozivu iz Sabora nije odazvao samo jednom te da je tada poslao svog potpredsjednika Gorana Granića.

"Izjava potpredsjednika Sabora nije samo netočna, već i potpuno neprimjerena. Ivica Račan bi prekidao čak i međunarodne sastanke kako bi došao pred Sabor", rekla je.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je tada upozorio na razliku tko je tražio obraćanje premijera, čitav Sabor, ili oporba, te upozorio da je spor SDP-ovaca i Šeksa nastao upravo oko toga. Nakon toga je SDP-ovac Marijan Jurjević rekao da dolazak premijera uvijek traži oporba.

Uslijedila rasprava o jamstvenom fondu

Tako je završila još jedna "konstruktivna" rasprava i Saboru koji je nakon toga nastavio s raspravom o Vladinu prijedlogu za donošenje Zakona o jamstvenom fondu od milijardu kuna, kojemu je cilj omogućiti poduzetnicima da za kvalitetne nove ili već započete investicijske projekte osiguraju kvalitetno financiranje.

Prema novom zakonu, poduzetnici koji zadovolje uvjete poslovne banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), mogli bi dobiti državno jamstvo do 30 posto vrijednosti kredita, najviše do 50 milijuna kuna. Navedeni krediti davali bi se na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara