"1 od 5 milijuna": Je li ovo najmasovniji prosvjed ikad protiv Vučića?

"1 od 5 milijuna": Je li ovo najmasovniji prosvjed ikad protiv Vučića?
Foto: Marko Jovanović/Telegraf

DESETI po redu prosvjed "1 od 5 milijuna" počeo je danas nešto iza 18 sati u Beogradu i prema procjenama organizatora i sudionika taj "mali jubilej" mogao bi postati najmasovnije dosad javno izražavanje nezadovoljstva vladom predsjednika Aleksandra Vučića čiju ostavku zahtijevaju.

Književnik Marko Vidojković okupljenima je večeras ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu poručio da su "taoci Aleksandra Vučića". 

"Popišite sva kaznena djela koja je ova bagra počinila, neka odgovaraju za svako kršenje zakona, da se nitko od njih više nikada ne bavi politikom. Gdje god se okrenemo su kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imat će na tisuće", naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju, javlja Telegraf.

Jedna od organizatorica prosvjeda, Jelena Asanović, izjavila je da Srbija više nije slobodna zemlja i da ova vlast radi bez poštovanja zakona i institucija, zbog čega su oni, poručila je, deseti put, večeras na ulicama.

Prosvjednici su prošli ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS) koju su oblijepili porukama "nije normalno" da se na svim televizijama Srbije (RTS, Pink, Studio B) stalno pojavljuje predsjednik Vučić. Također, ispred RTS-a nekoliko osoba s fantomkama na glavama ostavilo je pakete s WC papirom.

Traže ostavke

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu. 

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavljeni pod sloganom „1 od 5 milijuna“.

Iz tjedna u tjedan okupljanja su rasla i proširila se na dvadesetak gradova u Srbiji, a s njihovim jačanjem rasli su i zahtjevi sudionika pa je od Radiotelevizije Srbije (RTS) zatraženo da posveti minutažu prosvjedima u svojim informativnim programima.

Traži se nadalje ostavka generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića koje prosvjednici tjednicima pozivaju da prestanu biti servis vlasti i postanu servis građana i istine.

Također zahtijevaju ostavku ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, kao i predsjednika Vučića

Prosvjede je u međuvremenu poduprlo nekoliko stotina sveučilišnih profesora, suradnika i znanstvenih radnika sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a ministar obrazovanja Mladen Šarčević omalovažio je tu potporu ocijenivši kako među potpisnicima „nema mnogo ozbiljnih imena“, što je izazvalo revolt i sveučilišnih profesora i studenata koji su se počeli pridruživati prosvjedima.

Prosvjedi se održavaju četvrtkom, petkom i subotom i u drugim većim gradovima u Srbiji.  

Dan uoči 10. prosvjeda u Beogradu u Novome Sadu je u petak navečer održan najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana u tom gradu nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

U subotu su se prosvjednici okupili i u Gračanici na Kosovu, a oko 500 građana Gornjeg Milanovca okupilo se i zahtijevalo ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lokalne vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara