"1 od 5 milijuna": Milošević je na današnji dan na ulice Beograda poslao tenkove

"1 od 5 milijuna": Milošević je na današnji dan na ulice Beograda poslao tenkove
Screenshot: N1 Srbija

TISUĆE ljudi prosvjedovale su večeras u nekoliko gradova Srbije protiv vlade predsjednika Aleksandra Vučića, a dodatna simbolika 14. mimohoda u Beogradu bilo je podsjećanje na 28. godišnjicu početka pobune protiv režima Slobodana Miloševića 9. ožujka 1991., kada je vlast na ulice Beograda poslala tenkove.

Podsjećajući na to vrijeme, glumac Branislav Lečić obratio se građanima s istog mjesta kao i 1991. - s Terazijske česme ispred hotela Moskva, te postavio metaforičko pitanje iz komada Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubojstva'': ''Zašto vuk ne pase travu?'', a potom odgovorio: ''Zato što ima ovce koje to čine za njega.''

Podsjetio je da je i prvi demokratski izabran premijer Srbije Zoran Đinđić (ubijen 12. ožujka 2003.), učio građane da je država njihov servis.

"Mi smo te ovce koje su cijelog života pasle travu za vukove, za krvoločne zvijeri u ljudskom krznu, koje su nam popile dušu, krv, mozak... A to je 28 godina“, rekao je Lečić.

"Građani su moć“ zbog kojih postoje država i njezine institucije, poručio je Lečić. 

Aktualnu srbijansku vlast optužio je da se ponaša kao okupator, dijeli ljude i ''projicira strah''.

"Optužujem ih"

''Optužujem ih s ovoga mjesta da dijele narod, da ga hoće poniziti, obezvrijediti, da ga hoće tretirati isključivo kao ovce za šišanje i klanje po potrebi. Neće moći! Kada se probudi građanska svijest nikakvo jače oružje vam ne treba", rekao je Lečić.

Istaknuo je da ''svaka vlast, manje ili više, dolazi u situaciju da bude korumpirana, ako nema četvrtog stupa društva“.

''A taj četvrti stup je demokratsko javno mišljenje, to je građanska svijest, to smo mi'', rekao je Lečić. 

Vučić, čelnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), za "narod priznaje jedino one koji glasaju za njega, koji ga se plaše“, rekao je Lečić.

''E, pa mi nismo taj narod, Aleksandre Vučiću! Sklanjaj se s političke scene jer si ti bauk, jer si ti demon prošlosti, ti si taj vuk koji je obukao demokratsku janjeću kožu! Znamo mi što si ti radio, kako si govorio i kako si se ponašao... A vidimo i tvoja djela. Da smo zadovoljni ne bismo bili na ulici", poručio je glumac Branislav Lečić predsjedniku Srbije.

Prosvjednici su prošetali do sjedišta Radio-televizije Srbije, blokirali ulaz u zgradu i lijepili letke s Vučićevom siluetom i natpisom „lažov“, ponavljajući zahtjeve za smjenu direktora javnog tv-servisa Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Održan je i performans – simuliranje ''Dnevnika Slobodne Srbije“ čitanjem vijesti o prosvjedima i vijesti koje se rijetko čuju u programima televizija s nacionalnom frekvencijom bliskim šefu države i vladi.

Gađali jajima zgradu RTS-a

Povorka se potom podijelila u dvije skupine od kojih je jedna, malobrojnija, gađala jajima vanjsku stranu zgrade RTS-a.

Kolegij RTS-a je prije dva dana, kad su čelnici prosvjeda nagovijestili svoje namjere, ocijenio da najavljenom jednosatnom blokadom zgrade državne televizije ''organizatori prelaze granicu između legitimnog prosvjeda i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u javnom servisu“.

Skupovi ''1 od 5 milijuna'' održani su večeras i u Jagodini, Vlasotincu, Despotovcu, Ćupriji, Kragujevcu, a mimohodi su održani i tijekom tjedna u desecima gradova u Srbiji.

Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije.

Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za fer i poštene demokratske izbore – počevši od slobode medija. Prosvjednici traže i profesionalno izvještavanje Radio-televizije Srbije i smjene čelnika te kuće, a zahtjevi su u međuvremenu dopunjeni inzistiranjem na smjeni ministra policije Nebojše Stefanovića i zdravstva Zlatibora Lončara.

Prosvjednici u općinama i gradovima diljem Srbije zahtijevaju i smjene lokalne vlasti.

Sudionici i organizatori kažu da je ime prosvjedima ''1 od 5 milijuna'', nehotice, dao osobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog prosvjednog mimohoda da "na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim - izbora".

Prosvjede na ulicama prati i djelomičan bojkot Skupštine Srbije čiji rad bojkotira dio oporbenih parlamentarnih stranaka, okupljenih u Savezu za Srbiju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara