12. DANi HRVATSKOGa FILMA - prijavljeno 213 filmova

Na 12. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 11. do 16. ožujka u Studentskom centru (SC), prijavilo se rekordnih 213 filmova ili više od tri tisuće minuta filma, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Među 213 prijavljenih srednjometražnih i kratkometražnih filmova najviše je dokumentaraca (78) i namjenskih filmova (41). Slijede igrani i eksperimentalni filmovi (27 i 25) te glazbeni spotovi (24). Najmanje se prijavilo animiranih filmova (18).

Idući tjedan selekcijska komisija objavit će koji su filmovi ušli u konkurenciju, rekao je Mladen Martić, voditelj Programa kulture SC-a i tajnik ´Dana´.

Istaknuo je da se ´apsolutni rekord´ prijavljenih filmova u dosadašnjih 12 godina pojavljuje u godini u kojoj srednje i kratkometražne filmove nije novčano poduprlo ni Ministarstvo kulture niti neki veći producent.

Martić je pozdravio što se Festival iz ´Kinoteke´ vratio u SC, s obzirom da je taj prostor ´primjereniji´ i da će mu na raspolaganju za projekcije biti tri dvorane i predvorje kina SC, gdje će biti smješten festivalski centar i ´video bar´, putem kojeg će se individualno moći pogledati svi filmovi u konkurenciji.

Kao novost ovogodišnjih ´Dana´, voditelj press službe Davor Šišmanović, najavio je jutarnje projekcije za novinare i filmaše, te večernje za širu publiku. Na oba termina, međutim, mogu doći svi zainteresirani jer je publici tradicionalno ulaz na sve projekcije, od popratnih do glavnih besplatan, dodao je.

Voditelj MM-a Ivan Paić najavio je pretprogram u sklopu kojeg će se, od 28. veljače do 10. ožujka, među ostalim, prikazati program posvećen kritičaru Vladimiru Vukoviću, ciklus filmova o Zagrebu, revija amaterskog filma i izbor dokumentarnih filmova.

Glavni festivalski program održat će se u Teatru andTD, u Kinu SC bit će otvorenje i zatvaranje Festivala te projekcija hrvatskih filmova na temu ljubavi iz 80-ih, po izboru Darija Markovića, a u MM-će se održati ´Salon odbijenih´, projekcija filmovi koji neće ući u konkurenciju.

U sklopu pretprograma u Kinu SC, 5. ožujka premijerno će se prikazati film ´Prezimiti u Riju´ Davora Žmegača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara