12-godišnjak u Engleskoj žrtva zlostavljanja u školi jer postaje djevojčica

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

U ENGLESKOJ dječak koji se sprema na operaciju promjene spola nakon školskih praznika pojavio se u školi odjeven kao djevojčica i pod drugim imenom. 12-godišnjem dječaku čiji identitet nije naveden jer je maloljetan, roditelji su preko ljetnih praznika promijenili ime, a počeo je i s hormonalnom terapijom koja je nužna prije operacije promjene spola. Dječakova majka izjavila je kako u suradnji s liječnicima oni samo žele pomoći svome djetetu.

Zadirkivali ga jer postaje djevojčica

Prvi dan školske godine dječak se pojavio u haljinici, a duga kosa mu je bila svezana u rep s raznobojnim trakicama. Iako se nadao kako nitko neće primijetiti njegovu transformaciju jer je zamijenio razred, to se nije dogodilo. Jedan od dječaka koji je ranije pohađao isti razred kao on prepoznao ga je i tu je vijest raširio po školi. Kada su ga počeli grubo zadirkivati oko toga što postaje djevojčica škola mu je omogućila poseban wc i svlačionicu u dvorani za tjelesni odgoj. Škola je sazvala izvanredan sastanak sa svim učenicima škole i naredili im da ga ubuduće tretiraju isključivo kao djevojčicu, izvještava Daily Telegraph.

Roditelji prozvali školu zbog netaktičnosti

Roditelji ostalih učenika izjavili su kako je škola trebala obavijestiti roditelje svih učenika kako bi oni mogli svojoj djeci objasniti situaciju i tako bi se izbjegle neugodnosti koje dječak proživljava. Te su dodali kako su neki od učenika došli kući zbunjeni i uplakani jer nisu razumjeli o čemu se radi. Smatraju kako su tu informaciju djeci prvo trebali priopćiti oni, njihovi roditelji. "Da su nas upozorili, tj. uključili u problematiku mogli smo djeci objasniti da se i takve stvari događaju i potaknuti ih da budu tolerantniji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara