15-godišnji Amerikanac osuđen na 26 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva svog prijatelja

15-godišnji Amerikanac osuđen na 26 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva svog prijatelja

MLADIĆ optužen da je kao 12-godišnjak brutalno ubio prijatelja, a kojemu je suđeno kao odraslom, osuđen je u utorak na maksimalno 26 godina zatvora.

Kako javlja CNN, porota je u Washingtonu osudila danas 15-godišnjeg Evana Savoiea, za umorstvo prvog stupnja, budući je 2003. godine ubio mentalno zaostalog 13-godišnjaka Craiga Sorgera.

Odvjetnici osuđenog mladića izjavili su kako će uložiti žalbu na presudu.

Savoie se nekoliko puta izjasnio kao nevin, objašnjavajući kako je 13-godišnji Craig pao s drveta dok su se igrali te kako ga je ostavio da na podu leži ozlijeđen, ali da ga nije ubio.

S druge strane, iz tužiteljstva kažu kako je dječak bio pretučen te da je imao 34 ubodne rane od noža.

Tužiteljstvo je također navelo kako je Savoie planirao ubojstvo. Poroti su ukazali i na to kako je pronađena krv na odjeći osuđenog, te kako je isti imao pristup noževima, dodavši kako je lagao istražiteljima, pri čemu je jednom prilikom svojim izjavama namjerno udaljavao istražitelje s pravog puta istrage, što je kasnije i sam priznao.

Tijekom izricanja presude, 15-godišnji Savoie nije pokazao nikakvu reakciju osim što se po izlasku iz sudnice nasmijao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko će na neki način morati pronaći objašnjenje kako jedan 12-godišnji dječak može biti tako nasilan." - komentirao je sudac Ken Jorgensen, dok je Savoieu izricao kaznu.

Obitelj ubijenog dječaka inzistirala je na maksimalnoj kazni.

"Ni u najgoroj noćnoj mori ne mislite da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi vama." - stoji u pismu majke ubijenog dječaka, a koje je pročitano poroti.

Svjedočenje Jakea Eakina, jednoga od prijatelja dvojice dječaka, bilo je ključno za tužiteljstvo. Eakin je također osuđen, ali na 14 godina zatvora, pod optužbom za ubojstvo drugog stupnja, odnosno sudjelovanje u zločinu.

Eakin je istražitelje uputio na oružje kojim je ubojstvo počinjeno te je identificirao Savoiea kao ubojicu. Tijekom svog svjedočenja, Eakin je do u detalje opisao i zločin, pri čemu je rekao kako je ubijeni dječak prije brutalne smrti nekoliko puta ponovio: "Zašto mi to radiš?".

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara