19 filmova u službenoj konkurenciji za filmski festival u Montrealu

27. PO REDU svjetski filmski festival u Montrealu odabrao je 19 dugometražnih filmova za službenu konkurenciju koji će biti prikazani od 27. kolovoza do 7. rujna.

Montrealski festival teži biti antipod Hollywoodu ali su ga s godinama pomalo napuštale velike zvijezde sedme umjetnosti okrećući se sve više festivalu u Torontu što se održava u rujnu.

Festival će biti otvoren filmom "Gaz bar blues" kanadskog režisera Louisa Belangera.

Žirijem će predsjedati švedski sineasti Jan Troell i poljski Andrzej Zulawski.

Više od polovice filmova u konkurenciji za Grand prix Amerike stiže iz Europe. Među njima su dva talijanska "Le intermittenze del cuore" (Isprekidanost srca) Fabioa Carpija te "Il Posto dellanima" (Sjedište duše) Riccardoa Milanija. Iz Francuske stiže film "Le coeur des hommes" (Muško srce) Marca Esposita, a iz Srbije dva filma: "Profesionalac" Dušana Kovačevića te "Kordon" Gorana Markovića.

Iz Španjolske će biti prikazan film "Planta 4a" (Četvrti kat) Antonioa Mercera.

U utrci će biti i argentinski film "El Polaquito" (Poljačić) Juana Carlosa Desanzona i "La colere des Dieux" (Božja srdžba) iz Burkine Faso, kojemu je autor Idrissa Quedraogo.

Hrvatski film "Tu" Zrinka Ogreste bit će također prikazan u Montrealu u programu "Competition of the Continents - Cinema of Europe".

Sveukupno će biti prikazano 438 kratkometražnoih naslova a dokumentarci će se prikazivati u deset dana iz 68 zemalja.

Festival će prikazati i dio kanadske filmske produkcije a neće zaboraviti niti sekciju Latinske Amerike, kojoj taj festival tradicionalno pridaje mnogo pozoronosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara