2003. - GODINA SIMENONA

Iduće se godine obilježava 100. obljetnica rođenja Georgesa Simenona, tvorca inpektora Maigreta, a tu će činjenicu posebice obilježiti njegov rodni grad Liege, kao i jedan od njegovih francuskih izdavača Gallimard, koji je nedavno najavio da će ga svrstati u svoju uglednu zbirku ´Plejada´.

´Samo u Belgiji priprema se više od stotinu svečanosti i priredbi´, izjavio je ovoga tjedna u Liegeu sin Georgesa Simenona, John Simenon. Za te će događaje općinske vlasti u Liegeu i valonskoj regiji izdvojiti 1,75 milijuna eura.

Među najavljenim priredbama naći će se velika izložba o Simenonu, izvođenje opere ´Simenon i Josephine´ o Simenonovim ljubavima i Josephini Baker, kazališni komadi, koncerti, razne publikacije te izložbe fotografija ili lula koje su bile toliko drage inspektoru Maigretu.

Liege će 6. svibnja biti domaćin uvođenju dva sveska Simenona u zbirku ´Plejada´, što će autora svrstati među moderne klasike na nezadovoljstvo onih koji su ga, krajem prošloga stoljeća, svrstali među drugorazredne pisce.

Izabran je 21 roman, čiji se naslovi još čuvaju u tajnosti, a pokrivaju razdoblje Simenonova stvaranja od 1931. do 1967., kada su mu glavni izdavači bili Fayard, Gallimard i Presses de la Cite.

Među njima je i pet o komesaru Maigretu kojega je Simenon predstavio početkom 1930-ih kao ´potpuno novu vrstu detektiva, običnog i ranjivog čovjeka koji nimalo ne sliči takozvanim junacima´. Ostalih 16 romana spadaju u kategoriju koju Simenon naziva ´ozbiljnim romanima´.

Simenon, kojega se smatra ´Balzacom suvremenog doba´, rođen je u petak, 13. veljače 1903. Njegova je majka, međutim, bila praznovjerna pa je promijenila vrijeme rođenja u 12. veljače u 23 sata i 30 minuta.

U trenutku smrti u Lausannei 4. rujna 1989. Simenon je iza sebe imao opsežan opus nastao od 1920. do 1972. - oko 80 knjiga o Maigretu, 115 nepolicijskih romana i oko 200 tzv. ´popularnih romana´ napisanih pod pseudonimom. Godine 1972. odrekao se romana i pisanja na stroju da bi se okrenuo diktiranju na magnetofon, što će zauzeti 21 svezak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara