"2012. ćemo biti na vrhuncu proizvodnje nafte, a cijene se više neće moći regulirati"

Foto: AFP

TAJNI dokumenti iz američkog veleposlanstva u Rijadu, koje je objavio WikiLeaks, pokazuju kako SAD strahuje da Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, nema dovoljno zaliha kako bi se spriječio rast cijena na svjetskom tržištu.

Iz američkog veleposlanstva se tražilo od Washingtona da ozbiljno uzme u obzir visokog dužnosnika saudijske vlade za naftu koji je rekao da su zalihe precijenjene i do 300 milijardi barela ili čak 40 posto.

Cijena barela prešla 100 dolara

Objavljivanje dokumenta je došlo u trenutku kada su cijene nafte u proteklim tjednima prešle 100 dolara za barel na svjetskom tržištu zbog potražnje i nemira na Bliskom Istoku. Mnogi analitičari predviđaju da će Saudijci i njihovi partneri iz zemalja OPEC-a povećati ponudu kako bi spriječili da cijene smanje potražnju, piše Guardian.

Geolog i bivši šef istraživanja u saudijskom naftnoj tvrtki koja ima monopol, Aramco, se u prosincu 2007. godine susreo sa američkim konzulom u Rijadu te mu je rekao da Armco neće doći do proizvodnje 12,5 milijuna barela na dan koji su potrebni za držanje cijena.

Nakon 2012. nećemo više moći kontrolirati cijene

Prema depešama, koje su poslane između 2007. i 2009. godine, Husseini je kazao da Saudijska Arabija može u roku od deset godina doseći proizvodnju od 12 milijuna barela na dan. No, upozorio je da će se prije toga, otprilike 2012. godine, doseći ključna točka koja je nazvana "naftni vrhunac".

Husseini je kazao da u tom trenutku Aramco više neće moći zaustaviti rast cijena na svjetskom tržištu, jer je energetska industrija Saudijske Arabije "napuhala" svoje moguće rezerve kako bi potaknula investicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara