20-mjesečna djevojčica preminula zbog nemara liječnika?

SMRT djevojčice Hane Ščuka, stare nepunih dvije godine, danas je potresla đurđevačku i koprivničku javnost.

Roditelji 20-mjesečne Hane, Marija i Franjo Ščuka, iz vrtića u kojemu je djevojčica boravila u srijedu su prijepodne, naime, dobili dojavu o tomu kako ima povišenu temperaturu. Bebu su odmah odveli na pregled kod pedijatrice u đurđevačkom Domu zdravlja, koja je djevojčicu poslala dalje na pregled u koprivničku Opću bolnicu "Dr. Tomislav Bardek".

Kako nije bilo Hitne pomoći koja bi djevojčicu prevezla do koprivničke bolnice, Hana je osobnim vozilom prevezena do mjesta gdje ju je pregledala dr. Zorica Valentić.

Nakon što joj se temperatura neznatno spustila, djevojčica je upućena na kućnu njegu. Oko 6 sati u petak ujutro pronađena je mrtva.

"Zašto je djevojčica nakon pregleda upućena kući, ne želim komentirati. No, od strane PU koprivničko-križevačke ustanovljeno je da nije bilo nikakvih znakova nasilne smrti." - objasnio je za Index voditelj smjene OKC koprivničke policije, Valter Levak.

Kako Index doznaje, djevojčici se uslijed temperature pojavilo masovno točkasto krvarenje po cijeloj koži, epikardu i poplućnici, pri čemu je pretrpjela i edem pluća, edem mozga te parcijalni emfizem pluća, a pojavilo se i krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi. Uslijed tih simptoma, došlo je do općeg krvnog zastoja, pri čemu je Hana preminula.

Navodno se radi o rijetkoj infekciji, pri kojoj smrt nastupa u čak 90 posto slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se nagađa kako je djevojčica možda mogla biti spašena zahvaljujući injekciji penicilina, još uvijek nije poznato bi li ju to na vrijeme spasilo.

Naime, obdukcija tijela nesretne djevojčice je dovršena, no još uvijek se čekaju rezultati analize tkiva i tjelesnih tekućina.

Kako doznajemo od gospodina Levaka, roditelji mogu podnijeti kaznenu prijavu protiv liječnice koja je primila djevojčicu te ju nakon pregleda poslala kući, no što se tiče policije koja nije pronašla nikakav dokaz o tomu da je djevojčica preminula nasilnom smrću, njihov je posao gotov.

Predmet je dalje proslijeđen uredu Županijskog suda u Koprivnici.

Komentar od ravnatelja bolnice "Dr. Tomislav Bardek" nismo uspjeli dobiti, budući nam je njegova tajnica kazala kako dr. Mijo Bardek više neće davati nikakve izjave za medije.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara