22. svibnja, Međunarodni dan biološke raznolikosti

MEĐUNARODNI dan biološke raznolikosti u svijetu i Hrvatskoj obilježava se 22. svibnja, a ove godine pod sloganom "Biološka raznolikost i smanjivanje siromaštva izazovi održivog razvitka".

Taj dan obilježava se zbog spoznaje o alarmantnoj ugroženosti biološke raznolikosti u cijelom svijetu te upozorenja znanstvenika na ubrzano osiromašenje vrsta i ekoloških sustava koja izravno ugrožavaju opstanak čovjeka.

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. u Rio de Janeiru, 157 zemalja, među kojima i Hrvatska, potpisale su Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

Biološka raznolikost je pojam koji označava svu raznolikost života na Zemlji. Ona obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajobraze.

Osnovni ciljevi Konvencije su očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti, pri čemu "održivo korištenje" znači gospodarsko korištenje prirode na način kojim se ona neće dugoročno osiromašiti, nego će prirodni potencijal Zemlje ostati na korištenje i budućim naraštajima. Taj cilj postiže se kroz posebnu zaštitu najvrijednijih prirodnih područja i ugroženih vrsta te kroz ugrađivanje mjera očuvanja biološke raznolikosti u sve djelatnosti koje se bave iskorištavanjem prirodnih dobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević ističe da očuvanje biološke raznolikosti nije samo cilj kojega smo si postavili iz moralnih razloga, već imperativ bez kojega nema opstanka čovjeku.

Često se skrivamo iza prirodnih ljepota svoje zemlje, uvjeravajući se kako su one dovoljno jamstvo da je sve u redu, ističe ministar Kovačević i napominje da se i u prelijepom krajobrazu i naizgled očuvanim prirodnim predjelima broj biljnih i životinjskih vrsta stalno smanjuje.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana biološke raznolikosti Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja organizira izložbu dječjih likovnih i literarnih radova pod nazivom "Planine okom djeteta", te predstavljanje knjige "Raznolikost i ugroženost podzemne faune Hrvatske".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara