"22. TRAVNJA ĆE POTEĆI ŠARENA KRV" Njemačke novine primile novo pismo o napadu na Borussiju

"22. TRAVNJA ĆE POTEĆI ŠARENA KRV" Njemačke novine primile novo pismo o napadu na Borussiju

Foto: Hina

GLAVNO državno odvjetništvo u Karlsruheu ispituje vjerodostojnost novog pisma u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije iz Dormunda ali u kojem se istodobno najavljuju novi napadi, između ostalog, i na prosvjede uperene protiv desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) 22.travnja u Koelnu, javljaju njemački mediji.
 
"Moramo svaku prijetnju uzeti ozbiljno s obzirom na to da još ne raspolažemo čvrstim indicijama o pozadini napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda", rečeno je iz sigurnosnih izvora berlinskom dnevniku Tagesspiegel čija je redakcija i zaprimila najnovije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad u utorak a sadržaj upućuje na desno radikalnu pozadinu.

Najavljen napad za 22. travnja?
 
U anonimnom e-mailu, kojeg je redakcija Tagesspiegla zaprimila još u četvrtak navečer, "poziva se na Adolfa Hitlera" te se kritizira politika multikulturnog društva te posebice izbjeglička politika vlade Angele Merkel. U e-mailu se nadalje prijeti novim napadima te se ističe kako je napad na Borussiju bio "tek početak".
 
"22. travnja će poteći šarena krv", stoji u dopisu a istražitelji to povezuju s velikim prosvjedima protiv desnog populizma koji bi se sljedeće subote trebao pod sloganom "Šareno protiv smeđeg" (pri čemu se smeđa doživljava kao boja nacionalsocijalista i njihovih ideoloških nasljednika) održati u Koelnu. Povod prosvjedima je stranačka konvencija AfD-a koja se 22. travnja održava u Koelnu.

Iskorištava pozornost ili?
 
Istražitelji smatraju kako je moguće da se radi o nekome tko želi iskoristiti pozornost javnosti nakon napada u utorak ali unatoč tomu temeljito istražuje pozadinu.
 
Ovo je već treće pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na Dortmundove igrače. Prvi dopis s navodno lijevo-ekstremističkom pozadinom istražitelji su brzo okarakterizirali kao lažan. Ali istražitelji u međuvremenu „opravdano sumnjaju“ i u vjerodostojnost tri pisma istog sadržaja koja su pronađena u blizini napada i u kojima odgovornost preuzima tzv. Islamska država.
 
Dvojica islamista koji su uhićeni u srijedu u međuvremenu se više ne povezuju s napadom.
 
U eksplozivnom napadu u utorak navečer na autobus igrača Borussije ozlijeđen je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara