40 godina robije za Dragana Paravinju: Obitelji Antonije Bilić to ne znači ništa

Foto: Facebook, Nikša Stipaničev/Cropix

NEMA te kazne koju je šibenski Županijski sud mogao izreći Draganu Paravinji, a da bi ona bila dovoljna obitelji Antonije Bilić. Antoniju im to neće vratiti. Paravinja je nepravomoćno osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, a obitelj tijekom suđenja nije uspjela doznati ono najbitnije - što se točno dogodilo s Antonijom i gdje je njeno tijelo. Obitelj Bilić nedavno je Paravinji poručila da će mu sve oprostiti, samo ako im otkrije što se doista dogodilo s Antonijom, ali monstrum nije pokazao ni trunke suosjećanja, žaljenja ili pokajanja.

> Pogledajte lice monstruma! "Odgurivala ga je nogama, a on ju je stezao oko vrata dok nije umrla"

> Paravinjina odvjetnica: Žalit ćemo se, nema dokaza!; Odvjetnik obitelji Bilić: Ni najstroža kazna nije dovoljna

Iako je obitelj govorila kako se s Antonijinom smrću neće pomiriti sve dok njeno tijelo ne bude pronađeno, nakon izricanja presude je njihov odvjetnik kazao kako su sad njenu smrt prihvatili kao činjenicu. No, ključni dokaz Antonijine smrti - njeno tijelo, i dalje nedostaje, pa će sve dok ono ne bude nađeno ipak postojati nada da će se dogoditi neko čudo i Antonija se negdje pojaviti živa.

"Ona je pokušala pobjeći i odgurivala ga je nogama, a on ju je stezao oko vrata dok nije umrla"Zarazni osmijeh ove 17-godišnjakinje njena je obitelj posljednji put uživo vidjela 7. lipnja prošle godine. Tog kobnog dana, oko 8.30 sati, Antonia Bilić izašla je iz obiteljske kuće u selu Krička kraj Drniša i zaputila se prema Čikolskom mostu te stopirala u smjeru Splita. Ondje je oko 10 sati viđena kako ulazi u kamion. Signal s mobitela nestale djevojke zabilježen je posljednji put na dan nestanaka oko 15.40 sati u Karlovcu.

Čitajući obrazloženje presude Paravinji, sutkinja je kaznala kako je Paravinja uočio Antoniju sa suprotne strane ceste i pitao je ide li s njim do Zagreba. Kad mu je kazala da putuje prema Splitu, okrenuo je kamion u suprotni smjer kako bi je povezao. Nakon što je ušla u kamion počeo joj se nabacivati.

"Nabacivao joj se s namjerom da ostvari s njom spolni odnos. Ona je pokušala pobjeći i odgurivala ga je nogama, a on ju je stezao oko vrata dok nije umrla. Tad ju je prebacio iza u kabinu i sakrio tijelo na nepoznatom mjestu. Ubio ju je kako bi prikrio pokušaj silovanja", navela je u obrazloženju presude sutkinja, na što joj je Paravinja, koji je čitavo vrijeme izricanja presude i obrazloženja glasno negodovao, dobacio: "Jaka vam je logika".Ubojstvo priznao pa sve porekao tvrdeći kako je priznanje iznuđeno


Dragan Paravinja je uhićen 26. lipnja 2011. godine u selu kod Srpca u BiH te je, prvi puta, izručen Hrvatskoj 22. srpnja prošle godine. U prvom razgovoru s BiH istražiteljima je priznao da je ubio Antoniju Bilić i potom je bacio sa jednog od mostova na rijeci Krki. Izrazito opsežna potraga za Antonijinim tijelom nije dala rezultata.

Po dolasku u Hrvatsku je Paravinja negirao svoje navode iz BiH te ustvrdio kako toga dana uopće nije vozio na dionici gdje je mlada djevojka stopirala. Tvrdi i da su dokazi pronađeni u njegovom kamionu podmetnuti. Na suđenju je u više navrata ponovio: "Nisam kriv", a prilikom izricanja presude je bahato dobacivao kako je "sve ovo predstava", kako je riječ o "montiranom procesu" i kako je Tomislav Karamarko "potpisao presudu".

Antonija nije bila prva ni jedina žrtvaOptužnica za Antonijino ubojstvo protiv Paravinje u Hrvatskoj je podignuta 21. studenog prošle godine. Paravinja je potom konačno sredinom veljače ove godine, iz BiH gdje mu je potvrđena presuda od dvije godine i deset mjeseci zatvora za silovanje djevojke na području planine Jahorine kod Sarajeva 2002. godine, vraćen u Hrvatsku kako bi mu se moglo suditi za Antonijinu smrt.

Osim za Antonijinu smrt i pokušaj silovanja, Paravinja je osuđen i za pokušaj silovanja jedne djevojke iz Omiša: "Stao joj je kamionom, ušla je, počeo je koketirati s njom, skinuo ju je golu, pitao želi li se malo poigrati, rekao `sad ću te jebati`, uzeo joj je glavu, spustio, ali cijelo vrijeme zvonio mu je mobitel što je spasilo djevojku! Na kraju se javio, otišao i pustio djevojku na miru".

Slijedi žalba Vrhovnom sudu

Paravinjina obrana najavila je žalbu na nepravomoćnu presudu Vrhovnom sudu. Ključnog dokaza - tijela, nema, pa su tražili za Paravinju oslobađajuću presudu. "Dokazi nisu valjani! Žalit ćemo se na ovu nepravomoćnu presudu. On nije imao šansu bilo što reći o ovom slučaju! Nije imao iste šanse, javnost je bila spreman na ovakvu presudu zbog pritiska", rekla je njegova odvjetnica.

Odvjetnik obitelji Bilić izrazio je zadovoljstvo izricanjem maksimalne zatvorske kazne. "Zadovoljni smo, obitelj je praktički tek sad prihvatila da je Antonija mrtva, ova gorka istina će ih umiriti na neki način. Osim sestre Ane nitko iz obitelji nije imao snage doći danas na izricanje presude. istina, bilo je propusta u predistražnim radnjama, ali svejedno sam zadovoljan s poslom koji je obavila policija, kaznena djela počinjena su na posve isti način, uostalom vidjeli ste o kakvom karakteru radi. Smatram da ni maksimalna kazna ne bi bila dovoljna", rekao je odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić, aludirajući na ponašanje Paravinje u sudnici.

Antoniju se službeno i dalje vodi kao nestalu
Na stranicama MUP-a i Nacionalne evidencije nestalih osoba objavljen je stručni članak Gojka Markovića i Josipa Pavličeka "Neke specifičnosti kriminalističkog istraživanja rizičnih nestanaka osoba" (Policija i sigurnost br. 4-2011), u kojem autori govore o presudama za kazneno djelo ubojstva u slučajevima gdje tijela nisu pronađena, odnosno profili ubijenih se još uvijek nalaze u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

"U policijskim, ali i pravosudnim redovima uvriježeno je mišljenje da ne može biti presude za ubojstvo bez mrtvih tijela jer da je to glavni dokaz da je kazneno djelo počinjeno, a tako uglavnom razmišljaju i počinitelji kaznenog djela ubojstava koji su se potrudili dobro sakriti mrtvo tijelo. U velikoj većini slučajeva osoba nestalih pod sumnjivim okolnostima to doista može biti tako, ali ne zato što nitko ne može biti procesuiran zbog toga što nije pronađeno mrtvo tijelo nestale osobe, već zbog toga što u policijskim izvidima ili kriminalističkom istraživanju nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi omogućili podnošenje kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu", navodi se između ostalog u spomenutom stručnom članku, kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

"Napominjemo da traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja trajat će sve dok postoji i najmanji trag. Traganje za nestalom osobom će prestati samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kad je nedvojbeno utvrđeno gdje se nalazi", objavljeno je na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara