500. dan prosvjeda otpuštenih policajaca na Markovu trgu

SKUPINA neraspoređenih policajaca danas prosvjeduje 500. dan na Trgu sv. Marka u Zagrebu od kada su otpušteni u ožujku prošle godine zbog smanjenja radnih mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova kad je otpušteno oko 3700 ljudi.

Prosvjed je počeo kad je po MUP-ovu preustroju utvrđen višak od oko 3700 policajaca, a prosvjednici zahtijevaju povratak na posao u MUP-u kao i objavljivanje jasnih kriterija po kojima su, kako tvrde, nepravedno otpušteni.

Prosvjeduje oko 50 neraspoređenih policajaca iz osam policijskih uprava - Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Međimurske. Neko vrijeme policajci su prosvjedovali pred Vladinom zgradom, no nakon više manjih izgreda i policijske intervencije u rujnu prošle godine desetak neraspoređenih policajaca povuklo se u kapelicu crkve sv. Marka gdje se i danas nalaze. Tada je policija silom privela predstavnika otpuštenih policajaca Filipa Lacića.

Prosvjednici su u nekoliko navrata pregovarali s Vladom, Uredom predsjednika Republike i MUP-om, ali neuspješno. Otpušteni policajci su tužili MUP Upravnom i Vrhovnom sudu. Hrvatski je sabor prošle godine tražio da se javno objave kriteriji po kojem su oni otpušteni, no do danas nije bilo odgovora.

Svi otpušteni policajci ističu da su hrvatski branitelji koji su se među prvima uključili u obranu Hrvatske 1990. i 1991. Po riječima Filipa Lacića to je jedan od glavnih razloga zašto su i otpušteni. Iako su u MUP-u isticali da je riječ o osobama koje su bile stegovno prijavljivane, Lacić je više puta tvrdio da je riječ o ljudima bez mrlje u policijskoj karijeri te sa svom policijskom naobrazbom.

Lacić je Vladi zamjerio da je nedavno raspisala natječaj za 250 novih policajaca koji bi trebali proći desetmjesečnu izobrazbu, a među otpuštenim policajcima su ljudi sa završenom Policijskom akademijom i Srednjom policijskom školom.

Također zamjeraju što u hrvatskoj policiji rade policajci srpske narodnosti koji su za vrijeme agresije na Hrvatsku, kako tvrde, bili u srpskim paravojnim postrojbama, a u službi su ostali na temelju Erdutskog sporazuma o mirnoj integraciji hrvatskog Podunavlja.

Po Lacićevim najavama prosvjed će se nastaviti dok im se ne ispune zahtjevi za objavljivanjem kriterija po kojima su otpušteni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara