50-ak spašenih iz filipinske škole zatrpane tonama blata?

PEDESETAK osoba spašeno je danas, tri dana nakon što je u Filipinima veliki odron blatnjavog tla zatrpao čitavo jedno selo.

S mjesta nesreće trenutno dolaze kontroverzne informacije, tj. jedan je dužnosnik filipinskog ministarstva unutrašnjih poslova ustvrdio da su spasioci iz zatrpane škole sela Guinsaugon izvukli 50-ak preživjelih osoba, što američka vojska, koja Filipincima pomaže u traganju i izvlačenju, još nije potvrdila.

Marius Corpus, lokalni državni dužnosnik zadužen za pogođeno područje, rekao je ABS-CBN televiziji da su američki marinci izvukli oko 50-ak ljudi iz zatrpane škole, no CNN za tu informaciju jutros nije mogao dobiti potvrdu od američkih vojnih izvora.

Spasioci i danas nadljudskim naporima pokušavaju odtrpati školu za koju se vjeruje da se u njoj u vrijeme masovnog klizanja tla, koje se uslijed snažnih dugotrajnih kiša odvalilo od obližnjeg brda, nalazilo više od 240-ero djece i učitelja.

Izvješća s terena govore kako se iz zatrpane škole čuju za sada neidentificirani zvukovi, koji su, što se dublje kopa, sve jači i jasniji.

Zvukove su pomoću specijalne opreme detektirali američki i malezijski spasilački timovi. Jedan je spasilački pas tri puta zastao na poziciji nedaleko koje spasioci kopaju tlo vjerujući da se ispod njega nalazi zatrpana škola.

Obzirom da je selo zatrpala enormna količina blata i zemlje, spasioci nisu sasvim sigurni gdje se nalazi škola, te stoga školsku zgradu pod zemljom traže na dva mjesta, na jednom gdje se vjeruje da je zgrada nekada stajala i na drugom, 200-njak metara niže, za koje se vjeruje da bi se škola mogla nalaziti zbog klizanja tla.

Bilo kako bilo, sablasna priča o školi koja je možda postala "živa" grobnica za desetke školaraca i učitelja još nije završena.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara