7. svibnja počinje suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

UMIROVLJENIM generalima HV-a Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču 7. svibnja počinje zajedničko suđenje pred Međunarodnim sudom u Haagu, potvrđeno je iz ICTY-a.

Žalbeno vijeće haškog suda u listopadu prošle godine potvrdilo je odluku prvostupanjskog vijeća o spajanju postupka protiv generala Gotovine s postupcima koji se na ICTY-u vode protiv generala Čermaka i Markača.

Gotovina, Markač i Čermak u devet su točaka optužnice optuženi za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja rata, a tereti ih se za zločine za vrijeme i nakon operacije "Oluje", u razdoblju od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995.

Optuženi su za progon Srba iz "Krajine" i sprečavanje njihova povratka pljačkanjem i uništavanjem imovine, prisilnim raseljavanjem, ubojstvima i drugim nehumanim djelima (ubojstva, pljačkanje imovine, bezobzirno razaranje gradova i sela, deportaciju i prisilno raseljavanje te za druga nehumana djela).

 Generali su prilikom očitovanja o optužnici odbacili navode koji ih terete za počinjenje ratnih zločina i kršenje ratnog prava.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara