75 godina od bombardiranja Dresdena: Građani formirali ljudski lanac

75 godina od bombardiranja Dresdena: Građani formirali ljudski lanac
Foto: EPA

TISUĆE građana primile su se za ruke na kiši večeras u središtu Dresdena i formirale ljudski lanac u znak sjećanja na žrtve savezničkog bombardiranja grada u kojem je prije točno 75 godina poginulo 25.000 osoba.

U ljudskom lancu sudjelovalo je oko 11.000 osoba

"Danas se prisjećamo žrtava genocida, rata i nasilja i prisjećamo se zajedno s nekadašnjim ratnim protivnicima", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i sam sudjelujući u ljudskom lancu koji je oko središta Dresdena formiralo 11.000 osoba.

Ovim lancem brojne građanske inicijative već godinama odašilju poruku mira i prosvjeduju protiv desničarske zloporabe žrtava Dresdena.

"Sve ove svijeće u gradu, to su svjetla koja nam daju nadu"

"Sve ove svijeće u gradu, to su svjetla koja nam daju nadu", rekao je njemački predsjednik koji je prije toga na središnjoj ceremoniji upozorio na opasnost jačanja nacionalizma u Njemačkoj.

Pored Steinmeiera se u živom lancu našao i vojvoda od Kenta koji se već desetljećima zalaže za pomirenje Nijemaca i Britanaca.

Vojvoda od Kenta se godinama zalagao i za obnavljanje katedrale Naše Gospe koja je zajedno s brojnim baroknim građevinama Dresdena izgorjela u noći s 13. na 14. veljače 1945. kada su zrakoplovi britanskog ratnog zrakoplovstva bombardirali glavni grad Saske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara