75 posto Nijemaca ne vjeruje da će Merkel riješiti izbjegličku krizu

75 posto Nijemaca ne vjeruje da će Merkel riješiti izbjegličku krizu
Foto: EPA

VELIKA većina građana Njemačke ne vjeruje da će kancelarki Angeli Merkel poći za rukom pronaći rješenje za izbjegličku krizu do summita Europske unije sljedeći tjedan kako je to dogovoreno unutar demokršćanske Unije CDU/CSU, javlja danas dnevnik Die Welt.

74,5 posto ispitanih je na pitanje "Hoće li kancelarka Angela Merkel, prema vašem mišljenju, pronaći europsko rješenje u sukobu oko podnositelja zahtjeva za azilom, a koje bi bilo prihvatljivo i za CSU?" odgovorilo da ne vjeruje.

Istraživanje instituta Civey za dnevnik Die Welt pokazuje da je pesimističan stav u pogledu ovog pitanja rasprostranjen među pripadnicima svih parlamentarnih stranaka, a najviše među poklonicima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Svađa između Merkel i ministra policije

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) sukobili su se oko pitanja vraćanja izbjeglica, koje su već registrirane u jednoj od zemalja Europske unije, s njemačke granice.

Seehofer želi mjere uvesti odmah, ali kancelarka Merkel ustraje na dogovoru s europskim partnerima i protivi se unilateralnim odlukama. Ako ne bude postignut dogovor, Seehofer prijeti uvođenjem spomenutih mjera i bez suglasnosti kancelarke što bi moglo dovesti do raspada vlade.

Za nedjelju je zakazan sastanak na razini EU-a na kojem bi se uoči summita sljedećeg tjedna raspravljalo o problemu ilegalnih migracija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara