83. rođendan pjesnikinje Vesne Parun

Jedna od najboljih hrvatskih pjesnikinja Vesna Parun navršila je danas 83. rođendan i u toj ju je prigodi u liječilištu u Topuskom, gdje živi zadnjih godinu dana, posjetila nekolicina prijatelja.

Vesna Parun piše autobiografiju i, kako je kazala, "piše samo istinu i ne mora se nikomu na to zaklinjati".

Napomenula je kako nije zadovoljna uvjetima u kojima piše. Naime, zbog otežana zdravstvenog stanja privezana je uz bolesnička kolica, no, kako je kazala, i to je dobro.

"Lišena sam promocija, izlazaka i posvetila sam se samo pisanju, što iziskuje velik napor. Lakše je svjedočiti istinu, nego ju pretvoriti u rečenicu. Intelektualac bez pisanja ne predstavlja ništa. Možeš imati genijalne misli, a ako ih ne napišeš, ne znače ništa", rekla je Vesna Parun.

Najavila je i da osim autobiografije u kojoj će, kaže, "iznijeti puno toga što je proživjela, ne baš lijepoga", priprema knjigu satire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uvijek se vraćam satiri. Satiru su pisali u antici, nastavljali su je redovnici u srednjem vijeku, a bila je omiljela i u renesansi. Satira je tada bila jedini humor", rekla je Vesna Parun.

Napomenula je da će njezina satirična knjiga biti "začinjena erotikom" te da će stihove crtežima obogatiti slikar Munir Vejzović. Drži da će knjiga biti pravo majstorstvo jezičnog i likovnog, no ističe da unatoč prilikama u kojima živi, i dalje mora sama pronalaziti izdavače.

Vesna Parun (1922., Zlarin) prvu pjesmu "Pramaljeće" napisala je s 10 godina, a prvu zbirku pjesama "Zore i vihori" objavila je 1947.

Autorica je 70-ak knjiga, djela su joj prevedene na 20-ak jezika, a osim pjesama piše drame, satire, epigrame i aforizme. Bavila se prevoditeljstvom i slikarstvom.

(Hina) xatod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara