85 mrtvih i više od 150 ranjenih među američkim snagama u Iraku

OKO 85 članova američkih oružanih snaga je poginulo a više od 150 je ranjeno do danas u vojnoj intervenciji u Iraku, izjavio je u ponedjeljak šef američkog združenog stožera general Richard Myers.

"Osamdest i pet hrabrih članova američkih snaga ubijenih u operaciji "Iračka sloboda" podsjećaju nas na visoku cijenu koju često plaćamo za slobodu. Uz to više od 150 vojnika je ranjeno u sukobima", izjavio je general Myers.

"Mi držimo više od 7.000 neprijateljskih ratnih zatočenika", izjavio je u ponedjeljak general Myers i precizirao da od 800 tenkova s koliko je rasoplagala iračka vojska na početku, svi su, osim nekoliko desetaka, uništeni".

Državljanstvo za trećeg latinoameričkog vojnika poginulog u Iraku

Latinamerički marinac poginuo u Iraku dobio je posthumno američko dravljanstvo i treći je marinac u toj skupini otkako je počeo rat 20. ožujka, objavila je u ponedjeljak američka imigracijska služba.

Francisco Abraham Martinez Flores (21), iz Meksika primio je potvrdu o državljanstvu koja je predana njegovim roditeljima u nedjelju, precizirale su te službe.

Martinez je poginuo u tenku koji je pao s mosta na Eufratu tijekom noćne akcije 25. ožujka. Taj mehaničar i vozač tenka, stigao je s obitelji u Sjedinjene Države prije tri godine.

Druga dva marinca poginula u sukobu koji su primili u srijedu američko državljanstvo nakon smrti su Jose Gutierrez (22) iz Gvatemale i Jose Angel Garibay (21) iz Meksika.

Nekih 15.000 latinoameričkih vojnika razmješteno je u Iraku i Zaljevu. Oni posjeduju Zelenu kartu (radnu dozvolu), ali nemaju američko državljanstvo.

Prema dekretu što ga je u srpnju potpisao predsjednik George W. Bush, vojnici porijeklom iz Latinske Amerike koji se bore pod američkim stijegom u Iraku moći će brzo dobiti američku putovnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara