90. OBLJETNICA ROĐENJA TROJICE KLASIKA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Društvo hrvatskih književnika (DHK) na svečanosti ´Trinaesto godište hrvatske sudbine´, održanoj danas u kazalištu ´Komedija´, obilježilo je 90. godišnjicu rođenja Ranka Marinkovića, Ivana Gorana Kovačića i Viktora Vide.

DHK se ove godine prisjeća trojice klasika hrvatske književnosti, rođenih 1913., koji su svojim životnim sudbinama svaki na poseban način ispričali priču o Hrvatskoj, rekao je Anđelko Novaković, voditelj stručnih i promotivnih djelatnosti DHK-a.

Njihovo stvaralaštvo i život isprepleteni su, a iznad svega ih povezuje zajedništvo i kontinuitet s hrvatskom književnom tradicijom i nadahnuće baštinom, napomenuo je Novaković.

Po njegovim riječima, osim što su bili veliki pisci i prijatelji, Marinković, Kovačić i Vida bili su hrvatski domoljubi, no samo je Ranko Marinković doživio stvaranje hrvatske države.

Novaković je govorio i o tragičnim završecima dvojice iz trolista hrvatskih književnih klasika - Kovačića su 1943. kao pripadnika partizanskog pokreta ubili četnici, a Vida je skončao život u rujnu 1960. u Buenos Airesu bacivši se pod vlak.

U znak sjećanja na Ranka Marinkovića, koji je rođen na današnji dan 1913., a umro je 2001., DHK i HAZU su u Komiži utemeljili književnu manifestaciju Dani Ranka Marinkovića, podsjetio je Novaković

Ocijenivši opus Viktora Vide jednim od najznačajnijih hrvatskih pjesničkih opusa 20. stoljeća, Novaković je njegovu misao da ´ako se na vrijeme ne vratimo izvorima, presušit ćemo potpuno´, izdvojio kao poruku današnjeg prisjećanja na trojicu pisaca.

Glumac Otokar Levaj na svečanosti je pročitao završetak ´Kiklopa´ Ranka Marinkovića, Boris Pavlenić čitao je pjesme Ivana Gorana Kovačića, a Lukrecija Brešković pjesme Viktora Vide.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara