U Sisku se sve teže diše: Sutra 916 radnika Željezare Sisak ostaje bez posla

Foto: cmccroatia.com

SUTRA i preksutra 916 radnika sisačke Željezare potpisat će ugovore o raskidu ugovora o radu te će im početi teći otkazni rok od mjesec dana do četiri mjeseca.

Preko 250 radnika Željezare, koji su radili na određeno vrijeme, već su odavno kod kuće, a oni neće dobiti čak ni otpremninu od 3000 kuna po godini staža. Tuga je zavladala Siskom. U Željezari se već neko vrijeme ništa ne proizvodi, samo se otpremaju zadnje količine ranije naručenih cijevi.

Otkad je američki CMC najavio da izlazi iz Željezare, za nju se bezuspješno tražio novi kupac. Međutim, Hrvatska nije uspjela privući nijednog ozbiljnog investitora, iako je svoju ulogu u cijeloj priči odigrala i globalna ekonomska kriza.

Još veći problem predstavlja činjenica da Željezara još uvijek vuče neke neraščišćene račune, i to iz vremena prije ulaska CMC-a, a ti se računi spominju i u pretpristupnom ugovoru za EU. Riječ je o mutnom dugu od otprilike 20 milijuna kuna, jer nije baš jasno tko ga je točno napravio, ali netko ga vratiti mora. Problem je što se ne zna tko.

Nakon masovnog otpuštanja u Željezari, u pitanje dolazi i posao za nekih 750 radnika 27 tvrtki koje posluju u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, a koje su struju, vodu, energente i telefonske veze imali preko Željezare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara