ANKETA Od danas stupa na snagu zakon prema kojem će porezni obveznici plaćati mladima pola rate kredita

ANKETA Od danas stupa na snagu zakon prema kojem će porezni obveznici plaćati mladima pola rate kredita

Foto: Pixsell/Igor Šoban

DANAS stupa na snagu Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. Država će četiri godine plaćati mladima pola rate kredita za kupnju prvog stana ili kuće, a dobiju li ili usvoje dijete u tom razdoblju, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine.

 

Zakonom se omogućava kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu država sufinancira kredit koji ne premašuje 100.000 eura. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencionirati. 


Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura.

Mjera uvedena umjesto olakšice za kupnju nove nekretnine

Efektivna kamatna stopa na taj kredit ne smije biti veća od 3,75 posto godišnje. Očekuje se da će prijave zainteresiranih građana za subvencije krenuti 20. kolovoza, nakon što se dogovore svi detalji s bankama.

Za provedbu zakona u ovoj je godini osigurano 17,5 milijuna kuna. HDZ-ova vlada uvela je ovu mjeru nakon što je ukinuta olakšica za kupnju nove nekretnine.

Oporba je tvrdila da će zakon više koristiti bankama nego mladim obiteljima, ali i da će državni proračun više zaraditi od ukinute porezne olakšice na kupnju prvog stana, nego što će izdvojiti za subvencije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara