Accuweather jedini predvidio kakvo će biti ljeto 2014., a sada prognozira poplave u Hrvatskoj na proljeće!

Accuweather jedini predvidio kakvo će biti ljeto 2014., a sada prognozira poplave u Hrvatskoj na proljeće!

Foto: Accuweather.com

POZNATA američka privatna meteorološka kompanija Accuweather je danas objavila sezonsku prognozu za proljeće 2015. godine (ožujak, travanj, svibanj) u Europi. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister, piše Crometeo.hr.

Podsjetimo da je Accuweather, iako to ne mora ništa značiti, jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi, a kod nas je bilo s kišno, u dijelu zemlje i hladnije od prosjeka.

Naši krajevi se nalaze u "zoni" za koju Accuweather predviđa da će biti hladnija s više oborina od prosjeka.

Accuweather predviđa da će se izraženija ciklonalna aktivnost na jugu Europe, kakva je bila tijekom zime, nastaviti i početkom proljeća. Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske. Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima. Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća. U rano proljeće u planinama istočne Europe se očekuje i snijeg.

Manje oborine bi trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sjever Francuske i zemlje Beneluxa nakon sušnijeg početka proljeća očekuje više oborina u njegovom drugom dijelu. Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog utjecaja anticiklone, generalno očekuje sušnije i toplije proljeće. Toplije proljeće se predviđa i za Pirinejski poluotok. Hladnije proljeće od prosjeka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Europe, jugoistoka kontinenta te većeg dijela istočne Europe osima sjeveroistoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara