Afrički čelnici objavili rat Boko Haramu

Foto: Hina

ŠEFOVI pet afričkih država, Nigerije, Kameruna, Benina, Čada i Nigera, u subotu su u Parizu zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom usvojili smjernice djelovanja u borbi protiv Boko Harama, ocijenivši da grupa predstavlja "veliku prijetnju" Africi.

"Sastali smo se da bismo objavili rat Boko Haramu", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kamerunski predsjednik Paul Biya.

Usvojenim planom predviđa se "koordinacija i razmjena informacija, nadzor granica, vojna nazočnost oko Čadskog jezera, mogućnost intervencije u slučaju opasnosti te zajedničko odlučivanje o potencijalnim akcijama", rekao je Hollande.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan, kojega je međunarodna zajednica kritizirala zbog spore reakcije na zlodjela Boko Harama, rekao je kako će se u potpunosti angažirati na pronalaženju 200 djevojčica koje su prije više od mjesec dana oteli članovi islamističke grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapadni diplomatski izvori u subotu doznaju da će se Nigerija zbog postupaka islamističke grupe Boko Haram vjerojatno obratiti UN-ovu Vijeću sigurnosti te od njega zatražiti da protiv skupine donese sankcije.

"Nigerija se načelno složila u pogledu nacrta rezolucije kojom bi Vijeće sigurnosti moglo uvesti sankcije protiv Boko Harama", rekao je neimenovani izvor.

Trenutačno članica 15-članog Vijeća sigurnosti, Nigerija će najprije morati podnijeti zahtjev, a potom će se razmotriti potencijalna odluka o sankcijama. Dosad je službena Abuja bila prilično suzdržana oko traženja pomoći od UN-a u borbi protiv Boko Harama.

Čadski predsjednik Idriss Deby istaknuo je "odlučnost u suočavanju s teroristima koji truju cijelu regiju". Beninski predsjednik Thomas Boni Yayi kazao je kako su čelnici na summitu u Parizu odlučili "ujediniti napore i resurse na međunarodnom i regionalnom planu" te dodao kako "za vjersku netoleranciju u Africi više nema mjesta".

Predsjednik Nigera Mahamadu Isufu nakon sastanka u Parizu izrazio je zadovoljstvo što se ondje, među ostalim, raspravljalo o ekonomskom i društvenom razvoju regije. U radu summita sudjelovali su predstavnici SAD-a, Velike Britanije i EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara