Afrički turizam na udaru zbog ebole, masovna otkazivanja rezervacija

Foto: FAH

EPIDEMIJA ebole u zapadnoj Africi utjecala je na tisuće turista koji su imali namjeru posjetiti Afriku, tako da je do masovnog otkazivanja rezervacija došlo i u zemljama koje su stotinama kilometara udaljene od zemalja kojima bolest hara.

Unatoč tome što do sada u Africi nije zabilježeno širenje bolesti izvan zapadnoafričkih zemalja u kojima se ona pojavila, velik broj turista i dalje strepi zbog strahova o širenju bolesti, rekli su izvori iz velikog broja afričkih i azijskih putničkih agencija za Reuters.

Većina poništenih rezervacija stiže iz Azije, no iz putničkih agencija ističu kako postoji i velik broj otkazivanja aranžmana iz SAD-a, Europe i Brazila.

"Imamo ogroman broj otkazanih rezervacija iz Azije, a kod onih paketa koji ipak ostaju potvrđeni, broj ljudi u grupama se drastično smanjio", rekao je Hannes Boshoff, direktor ERM Toursa, agencije iz Johannesburga koja organizira putovanja u zemlje južne Afrike.

Boshoff je istaknuo kako je oko 80 posto njegovih azijskih klijenata otkazalo putovanja planirana za kolovoz, rujan i listopad.

"Velik broj klijenata smatra da je Afrika samo jedna zemlja. Ja im pokušavam objasniti da su Europa i SAD geografski bliži zemljama zapadne Afrike od Južne Afrike, no strah ostaje", navodi Boshoff.

U 2013. godini samo Južnu Afriku posjetilo je oko 10 milijuna turista, što znači da je turizam važan aspekt ekonomije zemlje. Turistička zajednica Južne Afrike daje sve od sebe kako bi umirila putnike i turiste.

"Svaka zarazna bolest ima utjecaj, gdjegod se ona pojavila na svijetu. Da se bolest pojavila u Aziji ili u SAD-u bila bi to ista stvar", rekao je Thulani Nzima, predstojnik južnoafričkog turizma državnoj televiziji.

"Dođite i uživajte u Južnoj Africi, ona definitivno nije pogođena ebolom", zaključio je Nzima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara