Akcija "Osoje" u BiH: Uhićeno više krijumčara heroina, drogu prebacivali prema jugu Hrvatske

Ilustracija: BiH-X

U SUSJEDNOJ Bosni i Hercegovini provedena je velika akcija razbijanja lanca krijumčara heroina. Više osoba je uhićeno.

"Po nalogu Tužiteljstva BiH danas je provedena akcija kodnog naziva "Osoje". Akcija je provedena sa ciljem borbe protiv krijumčarenja većih količina opojne droge heroin, a u više gradova diljem BiH lišen je slobode veći broj osoba. Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe Tužiteljstva BiH i SIPA-e protiv krijumčarenja teških opojnih droga", kratko su izvijestili jutros iz Tužiteljstva BiH.

Heroin iz BiH krijumčaren prema jugu Hrvatske

Nekoliko sati kasnije, Tužiteljstvo BiH je detaljnije izvijestilo o ovoj akciji:

"Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, u tijeku je velika akcija kodnog naziva `Osoje` u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine: Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku, Sarajevu i Tuzli.

U tijeku je pretres stanova i osumnjičenih osoba na 17 lokacija, kao i privođenje osoba koje se sumnjiče da su tijekom 2013. godine, gotovo svakodnevno vršile nabavku, skrivanje i krijumčarenje opojne droge heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Republiku Hrvatsku. Na ovaj način, spomenuta organizirana kriminalna skupina je u razdoblju od šest mjeseci, od ožujka do rujna prokrijumčarila više kilograma opojne droge heroin, koja je nabavljana u BiH, najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčarena prema južnom dijelu Republike Hrvatske.

Vrijednost prokrijumčarene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu procjenjuje se na više stotina tisuća konvertibilnih maraka.

Ovu složenu akciju po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH provodi više desetaka djelatnika SIPA-e.

U akciji je ostvarena dobra i koordinirana međunarodna suradnja i sa policijskim i pravosudnim organima Republike Hrvatske, što je još jedan od dobrih primjera međudržavne regionalne suradnje u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.

Osumnjičene osobe se terete da su počinile kaznena djela organizirani kriminal (članak 250. KZ-a BiH), u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama (članak 195. KZ-a BiH), te će biti predate postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i u zakonskom roku odlučiti za koliko osumnjičenih će zatražiti pritvor".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara