Ako ne želite postati žrtvom prevare ne dajte telefonom osobne podatke

Ako ne želite postati žrtvom prevare ne dajte telefonom osobne podatke

Ilustracija: Shutterstock

POLICIJA je danas pozvala građane da telefonom nikome ne daju osobne podatke ili podatke o brojevima bankovnih računa jer bi mogli postati žrtvama prevare, što pokazuje i posljednji slučaj u kojem je žena lažnom djelatniku banke dala tražene podatke koji joj je potom s računa uzeo novac.

Lažno predstavljanje tek je jedna od metoda kojom se lopovi na brz način žele domoći zarade što, prema mišljenju stručnjaka, pokazuje da su kriminalci sve domišljatiji.

Policija je ponovno pozvala građane da ne nasjedaju na takve lopovske štosove pošto je 58-godišnja žena primorsko-goranskoj policiji jučer prijavila da joj na tekućem računu nedostaje nekoliko tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prisjetila se da ju je prije nekoliko dana nazvala nepoznata osoba koja je, predstavljajući se djelatnikom banke, od nje zatražila da joj pročita broj računa i OIB radi provjere nepravilnosti s njezinim računom. Ništa ne sumnjajući žena je telefonom dala podatke navodnom djelatniku banke kojeg sada traži policija.

Kako bi se smanjila mogućnost takvih prijevara i sličnih nedjela policija upozorava građane da nikome putem telefona ne daju osobne podatke, poput OIB-a, matičnog broja ili podataka s bankovnih kartica.

Ako dobiju takve pozive treba odmah obavijestiti matičnu banku. Naslute li građani da ih netko pokušava nasamariti ili su već postali žrtvom prevare o tome trebaju obavijestiti policiju na broj 192.

Koliko lopovima ne manjka mašte pokazuju i bizarni slučajevi provala po stanovima za vrijeme sprovoda, ali i prevare u kojima se kradljivci, računajući na lakovjernost žrtava lažno predstavljaju, primjerice i kao inkasatori ili maseri, a onda ih pokradu. Tako primjerice, pod izgovorom da masiraju po kućama, uz dopuštenje vlasnika ulaze u njihove domove, gdje jedan masira žrtvu i odvraća joj pozornost, dok je drugi pokrada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara