Albanski premijer neće u Makedoniju: "Premijerov posjet je odgođen"

Albanski premijer neće u Makedoniju: "Premijerov posjet je odgođen"

Foto: FAH

ALBANSKI premijer Edi Rama odgodio je posjet Makedoniji, koji je bio planiran za četvrtak, nakon krvavih sukoba proteklog vikenda između makedonske policije i albanske naoružane skupine na sjeveru te zemlje.

Rama je trebao biti promoviran u počasnog doktora na svečanosti na sveučilištu u Tetovu, gradu na zapadu Makedonije s albanskom većinom.

"Premijerov posjet je odgođen", kratko je u utorak za AFP rekao glasnogovornik albanskog ministarstva vanjskih poslova Glevi Dervishi.

Albanija osudila sukobe

Albanija je osudila sukobe makedonske policije i pripadnika naoružane albanske skupine tijekom vikenda u Kumanovu, na sjeveru zemlje, u kojima su poginule 22 osobe, među kojima osmorica policajaca i 14 pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonsko pravosuđe je podiglo optužnice za "terorizam" protiv 30 osoba albanskog podrijetla koje su uhićene tijekom sukoba.

NATO i EU zabrinuti

U toj zemlji albanska zajednica čini četvrtinu od 2,1 milijuna stanovnika, a ti sukobi izazvali su veliku zabrinutost NATO-a i EU-a.

Potaknuli su i strah od ponavljanja sukoba sličnog onome iz 2001. u kojemu su tada šest mjeseci sudjelovale makedonske oružane snage i albanski pobunjenici koji su tražili veća prava u društvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara