Američka bolnica o slučaju male Nore: "Procijenjeni troškovi liječenja moraju se unaprijed platiti, to je naša politika"

Američka bolnica o slučaju male Nore: "Procijenjeni troškovi liječenja moraju se unaprijed platiti, to je naša politika"

Foto: Facebook

SLUČAJ malene Nore Šitum ovih je dana izazvao veliko zanimanje kako hrvatske, tako i svjetske javnosti. Poruke podrške dolaze iz svih dijelova svijeta, a malena Nora sve više puni stranice i stranih medija, posebno onih američkih. Nakon što je hrvatsku javnost uznemirila informacija da je dječja bolnica u Philadelphiji povećala troškove liječenja za dodatnih 1,4 milijuna kuna, na Facebook stranici bolnice objavljeni su brojni komentari, u najvećem slučaju uvrede, na njihov račun, što je izazvalo dodatni interes američke javnosti za slučaj hrabre Nore.

Philly.com tako piše da ovo nije prvi put da je bolnica u Philadelphiji stigla na naslovne stranice svjetskih medija. Prije dva mjeseca, kada su objavili da će koristiti eksperimentalnu gensku metodu liječenja kako bi spasili život djevojčice iz Pennsylvanije, svi su svjetski mediji pisali o tome. Jučer je bolnica, pak, punila naslovnice medija zbog Norinog slučaja, odnosno komentara na Facebooku u kojem je optužena za "okrutnost i pohlepu". Ljutnja se nakupljala gotovo cijeli dan, sve dok bolnica napokon nije odlučila reagirati priopćenjem.

"Procjena troškova liječenja mora se unaprijed uplatiti bolnici"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su odbili komentirati konkretan slučaj Nore Šitum zbog zaštite privatnosti pacijenta, u svom priopćenju su implicirali da Norini roditelji nisu razumjeli razliku između realnih troškova liječenja i troškova terapije koje će morati platiti ako Nora nastavi s terapijom, bilo u Philadelphiji, ili negdje drugdje.

"Postupak kod međunarodnih pacijenata je takav da se procjena troškova liječenja mora unaprijed uplatiti bolnici kako bi liječenje moglo započeti. Ponekad su potrebni i dodatni klinički tretmani i pretrage koje mogu potrajati nekoliko godina. Dječja bolnica u Philadelphiji ne naplaćuje praćenje dodatnih kliničkih tretmana odmah na početku liječenja i ako se dijete dodatno ne tretira u našoj bolnici mi nikada nećemo tražiti naknadu za nastavak liječenja. Svim obiteljima i pacijentima na početku liječenja predstavimo sve potencijalne troškove kako bi mogli razumjeti s kojim se financijskim problemima mogu biti suočeni", stoji u priopćenju bolnice, koje prenosi Philly.com.

Philly.com prenosi i riječi Norine majke Đane s jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj je još jednom zahvalila svima koji su se uključili u akciju i pomogli Nori da napokon otputuje u SAD na liječenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara