Američki FED iznenadio: Zbog produljenja monetarnih poticaja burze obaraju rekorde

Foto: stockphotosforfree

AMERIČKA središnja banka ( FED ) zadržala je postojeći program monetarnih poticaja u mjesečnom iznosu od 85 milijardi dolara.

Ovaj potez je u velikoj mjeri iznenadio je analitičare i tržišta, koji su očekivali da će smanjenje tog programa potvrditi jačanje američkog gospodarstva.
 
Umjesto toga, čelnici Feda su smanjili prognoze rasta američkog gospodarstva za ovu i narednu godinu, i priopćili da žele nastaviti s praćenjem ekonomskog utjecaja vladinog rezanja potrošnje i porasta kamatnih stopa koje su u usponu  posljednja četiri mjeseca.
 
Osim toga, šef Feda Ben Bernanke, poručio je da je Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu ( FOMC ) oprezan povodom potencijalnih " izuzetno ozbiljnih posljedica " političke borbe u Washingtonu oko novog proračuna i granice američkog duga.
 
"Zadatak Feda je učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zadržao ekonomiju na pravom putu. Međutim, ukoliko ove akcije dovedu do usporavanja ekonomije, onda ćemo to morati uzeti u obzir ", poručio je Bernanke.
 
Prema njegovim riječima, FOMC bi ipak u naredna tri mjeseca mogao početi sa smanjenjem mjesečnog otkupa državnih obveznica, čiji je cilj zadržavanje dugoročnih kamatnih stopa na niskoj razini, ali jedino u slučaju poboljšanja perspektiva gospodarstva.
 
"Nemamo točno određeno vremensko razdoblje za smanjenje poticaja", rekao je Bernanke novinarima nakon dvodnevnog zasjedanja FOMC – a, prenosi France Presse.
 
Tržišta, koja od svibnja očekuju početak smanjenja programa kvantitativnog labavljenja ( QE ), burno su reagirala na vijest o nastavku ubrizgavanja novca u američku ekonomiju, pa je tako indeks Dow Jones 500 skočio za oko jedan posto na novi rekord, a prinosi na 10 - godišnje američke zapise potonuli na 2,71 posto s 2,87 posto.
 
U priopćenju FOMC - a se navodi da je ekonomija nastavila rasti skromnim tempom, i da dobro odolijeva oštrom oštrom potrošnje, ali da će unatoč tome zadržati postojeći program, u očekivanju novih podataka koji će potvrditi održivi rast.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara