Američki Fitch upozorava ruske banke: Ako se nastavi pad ruskog rublja moglo bi biti problema

Foto: scx.hu 

DOSADAŠNJI pad vrijednosti rublja i lokalnih vrijednosnih papira, podnošljiv je za ruske banke, ali ako se pad nastavi, daljnji gubici bi mogli stvoriti pritisak na kapital nekih financijskih institucija, upozorila je američka rejting agencija Fitch.

Ruska valuta izgubila je od 1. siječnja 2014. 10 posto vrijednosti u odnosu na dolar, dok je dioničko tržište 3. ožujka palo za 12 posto., zbog pojačanih napetosti u Ukrajini, ali se nakon toga oporavilo za 4 posto.
 
Osim negativnih kretanja na financijskim tržištima, poslovanje i kapitalizaciju ruskih banaka, prema mišljenju Fitcha, može pogoršati i usporavanje gospodarskog rasta.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova rejting agencija prognozirala je da će Rusija ostvariti gospodarski rast od 1,5 posto, odnosno 2 posto, u ovoj i sljedećoj godini. Ako rast bude manji od prognoza, to će osjetiti i ruske financijske institucije.
 
"Pad poslovnog i potrošačkog povjerenja, više kamatne stope i manja dostupnost inozemnih kredita mogli bi pojačati rizike. Potencijalne ekonomske i financijske sankcije također mogu utjecati na rast i investicije, iako to nije naš osnovni scenarij.", zaključuje se u priopćenju Fitcha. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara