Američki dnevni list "pod paljbom" zbog objave imena, prezimena i adresa vlasnika oružja

Američki dnevni list "pod paljbom" zbog objave imena, prezimena i adresa vlasnika oružja

Screenshot: The Journal News

THE JOURNAL NEWS, manje poznati dnevni list iz New Yorka, objavio je na svojim internetskim stranicama interaktivnu kartu koja pokazuje imena i adrese vlasnika vatrenog oružja u saveznoj državi New York i široj okolici.

Karta je daleko od potpune baze podataka vlasnika oruŽja na istočnoj obali SAD-a, ali ipak sadrži tisuće imena, prezimena i adresa. Građani imaju pravo znati jesu li njihovi susjedi naoružani, tvrdi The Journal News u tekstu naslovljenom "Vaš susjed vlasnik oružja: Što ne znate o oružju u svom susjedstvu".

Oružje dostupno svima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priča koju je objavio The Journal News vrlo brzo je izazvala kontroverze. Sjedinjene Američke Države su, kao što je dobro poznato, zloglasne upravo zbog pretjerano liberalnog pristupa vatrenom oružju.

Gotovo svaki Amerikanac može legalno kupiti najrazličitije vrste smrtonosnog oružja, a vatreno oružje nerijetko završava i u rukama mentalnih bolesnika. Pravo na nošenje oružja Amerikancima je zajamčeno drugim amandmanom njihova ustava.

Zdrav razum ili ograničavanje građanskih sloboda?

Kritičari ove odredbe traže strožu zakonsku regulaciju koja će otežati pristup vatrenom oružju i pomnije kontrolirati osobe koje se naoružavaju. No, konzervativci i desničari svaki poziv na zakonsku regulaciju trgovine oružjem opisuju kao napad na ustavom zajamčena građanska prava.

Ne čuti stoga ni "paljba" pod kojom se našao The Journal News, iako su podaci koje su objavili javno dostupni. S posebnom silinom na The Journal News obrušili su se mediji koji služe kao glasile ekstremne desnice, poput Drudge Reporta ili Fox Newsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara