Američki obavještajni ravnatelj: Pobunjenici bi u proljeće mogli napasti Mariupolj

Američki obavještajni ravnatelj: Pobunjenici bi u proljeće mogli napasti Mariupolj

Screenshot: Google Maps

AMERIČKI obavještajni ravnatelj James Clapper je ocijenio u četvrtak da Rusija želi koridor u Ukrajini do Krima uključujući možda i Mariupolj, stratešku luku na Azovskom moru, koju bi proruski pobunjenici mogli napasti u proljeće.

"Ne mislimo da ruski predsjednik Vladimri Putin želi zauzeti cijelu Ukrajinu", ocijenio je Clapper pred senatskim odborom za oružane snage.

"On želi cjelinu sastavljenu od dvije pokrajine na istoku Ukrajine, koju bi sačinjavao jedan koridor prema Krimu i možda jedna luka, preciznije Mariupolj", rekao je Clapper.

Mnogi u Ukrajini strahuju da će Mariupolj, posljednji veliki grad na istoku zemlje pod kontrolom Kijeva, biti slijedeća meta proruskih separatista, koje Washington optužuje da ih podržava Moskva. Oni su prošlog tjedan zauzeli strateški grad Debaljceve.

Ali obavještajni ravnatelj je rekao da ne predviđa skori napad na tu luku, nedaleko ruske granice. On je ocijenio da će proruski separatisti za napad pričekati proljeće.

Clapper je rekao da je osobno skloniji da Sjedinjene Države Ukrajini dostave oružje, naglasivši da se radi o osobnom stajalištu, a ne stajalištu američkih obavještajnih službi.

Clapper je priznao da bi dostava američkog oružja mogla pridonijeti eskalaciji sukoba.

Bijela kuća još nije donijela odluku o prikladnosti isporuke oružja Ukrajini. Za sada su SAD Ukrajini isporučile samo vojnu opremu, poput aparata za noćno promatranje i radio opremu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara