Američki republikanci i demokrati složni: Vrijeme je za ukidanje ograničenja putovanja na Kubu

Američki republikanci i demokrati složni: Vrijeme je za ukidanje ograničenja putovanja na Kubu

Foto: FAH

OSMERO senatora SAD-a iz republikanske i demokratske stranke u četvrtak je predložilo zakonsku uredbu kojom bi se ukinula sva ograničenja za putovanja državljana SAD-a na Kubu što je prvi korak u Kongresu SAD-a prema okončanju embarga otkako je predsjednik Barack Obama prošlog mjeseca krenuo u normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Zakonskim prijedlogom skupine senatora bi se ukinula sva pravna ograničenja za putovanje na Kubu državljana SAD-a i onih sa stalnim boravkom u toj zemlji kao i za s time povezane bankovne transakcije. Obamina je administracija prošlog mjeseca najavila neka ublažavanja ograničenja putovanja ali o njima mora glasovati Kongres.

Senatori koji podržavaju prijedlog su priznali da se Kuba neće promijeniti preko noći ali su najavu od četvrtka nazvali važnim korakom.

Flake: Amerikanci bi trebali putovati gdje žele

"Ne nudimo ustupke. Jednostavno kažemo da se Amerikancima treba omogućiti pravo da putuju gdje god žele osim ako to ne dopuštaju razlozi nacionalne sigurnosti", rekao je republikanski senator Jeff Flake.

Iako se republikanci općenito protive promjenama politike spram Kube, koje zagovara demokrat Obama, članovi Kongresa iz poljoprivrednih saveznih država su naklonjeniji potezima koji bi mogli dovesti do otvorenijeg kubanskog tržišta za rižu, pšenicu i perad iz SAD-a.

Senatori su rekli da u senatu postoji podrška obje stranke okončanju zabrane putovanja, vjerojatno dovoljna za prihvaćanje zakonskog prijedloga ako republikanski čelnici senata dopuste da se o tome glasuje. Potpuno ukidanje embarga se neće skoro dogoditi, rekli su senatori.

Podrška i s druge strane

Isti takav zakonski prijedlog idućeg će tjedna u Predstavničkom domu iznijeti republikanski zastupnik Mark Sanford i zastupnik demokrata Jim McGovern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Kongresu SAD-a postoji i glasna oporba okončanju izolacije Kube koju predvode kubansko-američki zastupnici protivnici kubanskih vlasti a među kojima su i republikanski senator Marco Rubio i demokratski senator Robert Menendez.

Menendez je izjavio da SAD ne treba olakšavati putovanja na Kubu prije no što vlada u Havani ne krene prema demokraciji. "Svaka daljnja promjena politike SAD-a spram Kube i dodatno ublažavanje sankcija moraju biti uvjetovani djelima Castrovog režima", rekao je u izjavi odgovarajući na prijedlog zakona.

Protivnici Obaminih planova za sada nisu najavili zakonske prijedloge koji bi ih mogli blokirati. Idućeg tjedna će se održati rasprave o Kubi i u senatu i u Predstavničkom domu.

Obama i kubanski predsjednik Raul Castro su 17. prosinca, više od pola stoljeća nakon što je Raulov brat Fidel preuzeo vlast, najavili da će raditi na normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

SAD ne kani vratiti Guantanamo Havani

Napori na približavanju Sjedinjenih Država i Kube neće obuhvatiti vraćanje potonjoj kontrole nad zaljevom Guantanamom, na krajnjem jugoistoku Kariba, izvijestila je u četvrtak Bijela kuća.

"Predsjednik doista misli da se zatvor u zaljevu Guantanamu treba zatvoriti", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće. "No pomorsku bazu ne želimo zatvoriti".

U američkoj enklavi je velika pomorska baza i sporni vojni zatvor koji je počeo prihvaćati osumnjičenike za terorizam četiri mjeseca nakon napada 11. rujna 2001.

Predsjednik Barack Obama je više puta najavljivao da će učiniti sve kako bi se zatvor u Guantanamu zatvorio, što je opetovao i prošlog tjedna u svom godišnjem govoru o stanju nacije.

Kubanski predsjednik Raul Castro je u srijedu izjavio da je povratak kontrole nad tim teritorijem od 116 četvornih kilometara Kubi preduvjet za normalizaciju veza sa SAD-om. Guantanamo je pod američkom kontrolom po ugovoru iz 1903.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara