Američko ministarstvo domovinske sigurnosti zahvaljuje Hrvatskoj: "Silno vam dugujemo za izvanrednu pomoć"

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKO ministarstvo domovinske sigurnosti izrazilo je u četvrtak veliko zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom u slučaju Sergeja Litvinenka, Ukrajinca optuženog za računalni kriminal kojeg je Hrvatska uhitila i izručila Sjedinjenim Državama.

"Silno dugujemo hrvatskim vlastima za izvanrednu pomoć u ovom slučaju", kazao je izvršni direktor odjela za istrage domovinske sigurnosti (HSI) James Dinkins, kako se navodi u priopćenju na stranicama resornog ministarstva. "To je još jedan snažan podsjetnik da nećemo dopustiti da naše granice budu prepreke u privođenju međunarodnih kriminalaca pravdi", dodao je.

Sergej Litvinenko, kojeg je američko pravosuđe tražilo zbog raznih oblika međunarodnih internetskih prevara i računalnog kriminala, uhićen još u 25. kolovoza 2012. u Splitu. Hrvatsko pravosuđe prošli je mjesec odobrilo izručenje, a ono je provedeno 10. siječnja, rečeno je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u ravnateljstvu policije u Zagrebu.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da je Litvineko pred sud u Las Vegasu izveden u petak i očitovao se da nije kriv po optužbama. Sutkinja Nancy Koope odredila je u ponedjeljak da Ukrajinac ostane u zatvoru bez prava na jamčevinu.

"Naš uspjeh u ovoj operaciji rezultat je bliske suradnje s mrežom naših partnera u provedbi zakona", kazao je pomoćnik direktora tajne službe pri odjelu za istrage domovinske sigurnosti Paul Morrisey.

Američko ministarstvo u priopćenju navodi da je Litvinenkovo uhićenje rezultat duge tajne istrage u kojoj su, među ostalim, sudjelovali uredi HSi-ja u Beču, američke tajne službe u Rimu, diplomatske službe State Departmenta, američkog ministarstva pravosuđa, Interpola, hrvatskih ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova i hrvatskog državnog tužiteljstva.

Litvinenko je jedan od 50-tak optuženika koji su se širom svijeta bavili raznim oblicima internetskog kriminala, a za sada je 21 osoba uhićena te dostupna američkom pravosuđu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara