Amerikanci "Operacijom Orion" iznenadili internetske pedofile: Spasili 18 djece, uhitili 190 osoba

Amerikanci "Operacijom Orion" iznenadili internetske pedofile: Spasili 18 djece, uhitili 190 osoba

Foto: AFP (Arhiva)

AMERIČKI federalni agenti tijekom svibnja, u akciji kodnog imena "Operacija Orion", uhitili su 190 pedofila i spasili 18 djece. Informacije o akciji s javnosti je podijelio John Morton, direktor agencije za nadzor imigracije i carine (ICE), prenosi Reuters.

"Operacija Orion", imenovana prema lovcu iz grčke mitologije, provođena je diljem američkog teritorija, ali i u Španjolskoj, Argentini, Filipinima i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kod 190 uhićenih pronađeni su nebrojeni materijali s dječjom pornografijom.

Tijekom ljetnih praznika djeca su više na internetu

Osim za posjedovanje i distribuciju pedofilskog sadržaja, pojedini uhićenici su optuženi i za seksualno zlostavljanje djece, kao i poticanje djece na bludne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Morton je objasnio da je operacija smišljeno pokrenuta pred kraj školske godine, kada djeca imaju više vremena za pristup internetu, zbog čega su u većoj opasnosti od "online predatora".

Osim internetskih pedofila, među uhićenima ima i muškaraca koji su putovali u inozemstvo kako bi se upuštali u seksualne odnose s maloljetnicima.

Pedofili vole dijeliti "svoje blago"


Tijekom akcije je tako spašeno 18 djece, potvrđeno je iz ICE-a. Lorraine Concha, specijalna agentica koja je vodila istragu u američkom gradu San Diegu, kazala je da je u jednom slučaju dijete u vlastitom domu bilo snimano tajnom video kamerom. Nije otkrila detalje o slučaju jer istraga i dalje traje.

"Većina pedofila će dijeliti svoje blago - jer oni te materijale smatraju blagom - s drugim, sličnim predatorima na internetu. To su tipični slučajevi", kaže Concha.

ICE svake godine u SAD-u uhapsi oko 1000 pedofila koji vrebaju djecu preko interneta. Prošle godine ih je ukupno uhapšeno 1455.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara